Barion Pixel
Szerző: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata / Uniqa / 112Press 2020. augusztus 14.

A strandolás öt aranyszabálya - a vízimentők szerint

Nyaralás közben az agyunk szabadság-üzemmódban van, sokszor ez a veszély forrása. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szerint a legtöbb vízi baleset ugyanis kikapcsolódás okozta figyelmetlenségből adódik. A szabályok szinte mindenki számára egyértelműek, nyaralás közben mégis sokan megfeledkeznek róluk.

A VMSZ és az UNIQA ezért közösen összegyűjtötte a legyakoribb balesetek forrásait, amelyeket tudatosítva felhőtlenül élvezhetjük a strandolás minden pillanatát.

A vízi játékok is odafigyelést igényelnek Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A nap a barátunk és az ellenségünk!

Mielőtt leterítjük a törölközőt az árnyékba, ne felejtsük el, hogy forog a Föld! Ugyanis a leggyakoribb strandos balesetek között továbbra is első helyen szerepel a napégés és a napszúrás, amelyeket pont olyan egyszerű beszerezni, mint elkerülni. Amellett, hogy a saját pihenőhelyünket az árnyékban tartjuk, figyelmeztessük erre a környezetünket is és ha a szomszédos törülközőn alszik valaki a tűző napon, bátran ébresszük fel még azelőtt, hogy komolyabb égési sérüléseket szenvedne.

A strandon sem éri meg a sárdobálás!

A balatoni strandolás egyik gyakori balesete a szemsérülés, amely főleg az iszapdobálás áldozataira jellemző. A fiatalok imádják, az idősek gyűlölik – és nem véletlenül. A tapasztaltabbak már tudják, hogy a Balaton alján lévő iszap nagyon sok apró kaviccsal és kagylódarabbal van tele, amit nem minden esetben veszünk észre a tenyerünkben. A Vízimentők tapasztalatai alapján az iszapdobálás soha sem veszélytelen, így ha nem szeretnénk a szemészeten tölteni a nyaralásunkat, válasszunk biztonságosabb módot a szórakozásra.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Az unikornis nem drágább, mint az életünk!

A felfújható vízi játékok mindig is népszerűek voltak, de a személyes biztonságunkat soha ne kockáztassuk értük. A nyílt vízen minden strandeszközt könnyen elfújhat a legenyhébb szellő is, de a nyílt vízre úszni érte szintén balesetveszélyes. Még ha jó úszók vagyunk is, akkor se iramodjunk utána, és ha gyerekek szeretnék megmenteni kedvenc játékukat, azt minden esetben akadályozzuk meg. Soha ne ússzunk a bóján túlra, mert a felfújható unikornis soha nem ér annyit, mint a saját életünk!

Életmentés a Balatonon (szimuláció) Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Kérjünk mielőbb segítséget

A Vízimentők egyik legfontosabb tanácsa, hogy minden esetben hívjunk segítséget, ha észleljük a bajt. Amikor megérkezünk a strandra, keressük meg a szemünkkel a Vízimentők megfigyelőpontját, és baleset esetén minél több embernek jelezzük a környezetünkben, hogy mi történt. Próbáljunk meg nem pánikba esni, és lehetőség szerint gondoskodjunk arról, hogy a baleset helyszínén maradjon valaki. Nem is gondolnánk, hogy ezek az apró intézkedések akár egy ember életét is megmenthetik.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Gondolkodjunk előre

Az UNIQA Biztosító adatai alapján a pandémiás helyzet az élet egyéb területein is elővigyázatosabbá tette az embereket. A vállalkozások részéről is növekedett az igény a munkatársak személyi biztosítására, a belföldön nyaralók között pedig egyre népszerűbb a belföldi utasbiztosítás, amely egy nyaralás esetén napi 60 forintba kerül. A biztosító és a VMSZ együttműködésének következő lépéseként a jövőben akár a balesetbiztosítás is beépülhet a strandbelépő árába, így, ha véletlenül bekövetkezik a baj, a nyaralás akkor sem kerül több pénzbe, mint amennyit eredetileg is rászántunk.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Vízimentők a strandolás alapszabályairól
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.