Barion Pixel
Szerző: TM 2019. április 03.

A figyelmeztetés ellenére is rögzítenek gyorshajtókat a traffipaxok

Az ország összes működőképes sebességmérője dolgozik 24 órán keresztül. De hiába a figyelmeztetés, jó pár autós futott már bele fél nap alatt a traffipaxokba.

A Speedmarathon nevet lassan megtanulják a hazai autósok is. Egy szabályokat betartó autósnak nem kell rettegnie ettől a 24 órás maratontól, akik viszont rendszeresen túllépik a sebességhatárokat, azoknak rémálom ez a nap.

Vas megyében ötvennél több helyszínen mérnek ma és információnk szerint a 84-es úton cirkál a rettegett mozgó sebességmérő is, ami ma éppen egy Mercedes.

SpeedMarathon 2019.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezte korábban a tagállamokban a 24 órán át tartó, egyidőben megrendezett Speedmarathont.

Speedmarathon 2019.

Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat.

Speedmarathon 2019.

Érdekesség, hogy a sebességet mérő VÉDA-kapuk közelében is mérnek a rendőrök, de nem a VÉDA pontosságát tesztelik, hanem azokat a sofőröket örökítik meg, akik a kaput elhagyva beletaposnak a gázba.

Speedmarathon 2019. - Fotó: Tánczos Mihály

Korábban érvényben volt egy olyan szabály, hogy a tíz percen belül többször bemért gyorshajtók esetében csak egy értéket - a legmagasabbat - vették figyelembe a rendőrök. Most viszont ahányszor beleszalad a gyorshajtó autós a traffipaxba, annyiszor fizet. Szinte minden megyében akadnak olyan sofőrök, akik szerencsétlen módon éppen egy ideálisnak vélt útszakaszon tesztelték a járművüket, oda-vissza. Az elért sebességről aztán hiteles fotót is kaptak. (Még 2011-ben kapott 445 ezer forintos büntetést egy sofőr, aki Celldömölk belterületén egy nap alatt háromszor futott bele a mérőműszerbe, 100 kilométer/óra feletti sebességgel.)

Speedmarathon 2019. - Fotó: Tánczos Mihály

Délelőtt élőben jelentkeztünk be Söptéről és a hozzászólások között akadt bőven olyan, ami szerint csak pénzbehajtásról van szó. Több söptei viszont köszönte, hogy mértek a rendőrök, mert mint mondták, gyakran egyáltalán nem lassítanak a járművezetők, 90-100 kilométeres sebességgel repesztenek át a településen. A mostani sebességmérés helye mellett nemrégiben egy Suzuki sodródott neki egy út széli fának, majd a sofőr elviharzott a helyszínről, hátrahagyva a visszapillantó tükrét is.

t5

Érdekesség, hogy közvetítésünk után a közeli trafik 66 éves vezetője odajött tréfásan reklamálni, amiért nem fordultunk meg és nem mutattuk meg a trafikját, ahol finom kávét is lehet kapni, ugyanis a boltból követte a streamet, papíralapú újságot már nem is járat. A rendőrök nevetve mondták, hogy a hozzászólások között úgyis van olyan, aki szerint ők csak cigiznek és kávéznak, akkor már meg is van, hol kellett volna tenniük. Egyébként a műszerrel, amivel dolgoznak megtehették volna, hogy ott hagyják az út szélén, az ugyanis automatikusan is képes rögzíteni a szabálysértéseket.

Speedmarathon 2019. - Fotó: Tánczos Mihály

A hozzászólásoknál ismét vita bontakozott ki azon, hogy szükség van-e a sebességmérésre. (Szerintünk egyértelműen igen.) Sokan viszont azt is jogosan teszik szóvá, hogy az indokolatlanul lassan haladókat is szűrni és szankcionálni kellene. A 86-os és 87-es főút szombathelyi elkerülőjén, a Tesco környékén 90 km/órás sebességgel lehet haladni. Sok gépjárművezető azonban pánikba esik, amikor meglátja a traffipaxot és 45-ig fékezi a járművét, ezzel sokszor meglepve a többi közlekedőt, ami egyértelműen balesetveszélyes és jelzi, hogy a sofőrnek valójában fogalma sincs, mennyivel lehetne ott közlekedni. Egy kamion előtt azonban nem kifejezetten karosszériabarát egy ilyen mutatvány.

 

Felmerült az a kérdés is, hogy mi értelme a látható sebességmérésnek, amikor a járművezetők villogtatva jelzik egymásnak a traffipaxot? Nos, már ezzel is eléri a célját az akció, a sofőrök ugyanis egy-egy ilyen villogtatás után jobban odafigyelnek a sebességhatárok betartására, de egymásra is. (Bevalljuk, mi is szoktunk jelezni a szemből érkezőknek és jó érzés, amikor a másik sofőr villantással, vagy kézmozdulattal nyugtázza és köszöni a figyelmeztetést.)

A 24 órás SpeedMarathon eredményeiről később beszámolunk.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.