Barion Pixel
Szerző: Országos Vízügyi Főigazgatóság 2024. június 09.

Rendkívüli közleményt adott ki a vízügy: Körmendiek segítségét kérik a Rába áradása miatt

A szakemberek 2 kilométeres hosszúságot meghaladó nyúlgát építésébe kezdtek. Összesen több mint 200 ember vesz részt a munkában. A zsáktöltéshez köszönettel fogadjuk a körmendi lakosság segítségét is. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság rendkívüli közleménye (2024.06.09.)

A Rába folyó vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható, de pontos helyük, valamint a zivatarcellákból hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése
árvízi védekezés szempontjából tulajdonképpen előrejelezhetetlen.

Mivel az elmúlt időszakban több kisebb - nagyobb árhullám vonult le a folyón, az érkező víztömeg most már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba. Az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 mm hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. A zivatarcellákból a vízgyűjtő területen 6 óra alatt helyenként majd 1 havi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le.

 

(A tavaly augusztusi videónkban látottnál magasabb is lehet a vízszint 2024.június 10-én)

Ez először a kisebb patakokon (Pinka, Strém, Lapincs), majd az elmúlt órákban már a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott.

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) azonnal reagált, hiszen a Rábán Körmendnél hétfőn napközben a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre (LNV) számítunk.


A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest magassághiány van a töltésen, azonnal megkezdődött a munka és ma éjszaka a vízügyes szakembereink irányításával biztosítjuk a megfelelő szint kiépítését. A vízügyes kollégák, ezúttal a miskolci Vízügyi Igazgatóságról már meg is érkeztek, hogy egész éjjel segítsék a helyszínen dolgozó szakemberek
munkáját. A katasztrófavédelem segítségével, illetve miskolci vízügyes kollégák szakértelmét bevetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei több, mint 2 km hosszúságban nyúlgát építésébe kezdtek. Összesen több mint 200 ember vesz részt a munkában.

A zsáktöltéshez köszönettel fogadjuk a körmendi lakosság segítségét is. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet!


A védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további 70.000 homokzsákkal már elindultak a pécsi Vízügyi Igazgatóságról, Drávaszabolcsról és reggelre ezek is rendelkezésre állnak majd a Rábán. A folyó alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatóak, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy holnap hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.