Szerző: 112Press 2020. május 08.

A tervezett ütemben épül a Schaeffler új gyáregysége - nem álltak le a munkával a járvány miatt

Több olvasónk is kérdezte, hogy mi a helyzet a Szombathely határában, a katonai gyakorlópálya helyén épülő gyárral? Leálltak a munkálatok, vagy halad az építkezés? Megmutatjuk, plusz eláruljuk azt is, mik azok a Garasin-virágok.

Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_10

Szerdán készült felvételeink beszédesek, jól halad az építkezés Szombathely és Söpte között, a repülőtér szomszédságában.

 
Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_17
 
Mielőtt azonban a kérdéseinket elküldtük volna a cégcsoportnak a Facebook oldalukon adtak hírt a minket is érdeklő témában.
 
Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_11
 
"A Schaeffler Savaria Kft. második üzemének építési munkálatai a tervezett ütemben zajlanak!A mintegy 300.000 négyzetméteren már megtörténtek az előkészületi munkálatok, a terület megtisztításra került. A szombathelyi vállalat átadta a területet a generálkivitelezőnek, az alapozás és a tartópillérek felállítása is megtörtént" - írták a közösségi oldalon, ahová egy repülőgépről készült képet is mellékeltek. (Drónfelvétel készítésére itt nincs lehetőség a repülőtér és a büntetés-végrehajtási intézet miatt.)
 
Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_18
 
"Az üzemben elektromos autók komponenseinek gyártását indítjuk majd meg a legújabb technológiákat alkalmazva" - áll a bejegyzés végén.
 
 
A földmunkálatok megkezdéséről, a gyakorlótér ledózerolásáról és a meteorológiai állomás bontásáról részletesen beszámoltunk. Videónk a február végi állapotot mutatja.
 

Cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mi épül a területen. Akkor még nem lehetett tudni, hogy nem egészen egy hónappal később Magyarországon komoly korlátozásokat vezetnek be az új típusú koronavírus-járvány miatt.

Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_14

A Söptére vezető útról és a büntetés-végrehajtási intézet mellől készített felvételeink bizonyítják, hogy az építkezés komoly iramban zajlik.

Schaeffler_gyar_epitese_szombathely_16

A megmentett Garasin-virágok

Februárban megmutattuk az egykori "tisztes kiskertek" utolsó fabódéit, néhány órával a ledózerolásuk előtt. Itt jellemzően az egykori Garasin Rudolf, későbbi nevén Savaria laktanya katonái kertészkedtek néhány évtizeden át.

Kerti faházak, dózerolás előtt a tisztes kerteknél

A kis fabungallók nem csak szerszámtárolóként funkcionáltak, de a legtöbben ágy is volt, így pihenni is lehetett bennük a kerti munkák után. A kiskerteket felszámolták és februárban ledózerolták a területet.

Virághagyma mentés két dózerolás között

A bódék előtt azonban néhány helyen megmaradtak a sok-sok éve elültetett tulipánok, nárciszok, nőszirmok és egyéb virágok,amelyek éppen akkor kezdtek kibújni a földből, amikor a munkálatok megindultak.

Vadásztunk a kibukkanó levelekre

Ezekből igyekeztünk megmenteni néhány tucat hagymás, vagy gumós növényt, az egykori laktanya utolsó hagyatékaként. Biztosak vagyunk benne, hogy a többség nagyon egyszerű virágzattal rendelkezik, de ez is a szép benne. Néhány virágágyás több évtizede volt ugyanott, bolygatás nélkül.

Mentett hagymás virágok

A mentés pontosan ezért lett sokkal nehezebb, mint ahogyan azt elképzeltük. Hiába láttuk meg pl. egy-egy tulipán levelét, sokat sajnos nem tudtunk kiásni, mert két-három ásónyomnyi mélységben is még csak a levele tört a felszínre, a hagymáig le sem tudtunk ásni a csontszáraz talajban. De azért néhány esetben a mélyből is sikerült kibányászni a hagymát. (Ezúton is köszönjük a munkagépek vezetőinek a figyelmességét.)

Egyszerű, de szép Garasin-virágok

Ezeket ugyan a legrosszabb időben ástuk ki, de néhány napon belül mindet el is ültettük. Szombathelyen és Kőszegen van néhány csoport Garasin-virág (illetve pár cserépben akad még hagyma egykori katonák részére.) Ezek nagy része túlélte az átültetést, virágot azonban a többség majd jövőre hoz.

Garasin-virágok

Amik kivirágoztak - nárciszok, tulipánok, nőszirmok - azok egyszerűségükben is pompás virágok és szépségükhöz (számunkra) a múltjuk is hozzájárul.

Garasin-tulipánok

Galériánkban a szentimentális virág-mentésből mutatunk még néhány felvételt.

Garasin-virágok

A dózer elől mentett Garasin-virágok - felszámolt kiskertek hagyatékaHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.