Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. február 20.

Videó: Lebontották a meteorológiai állomást, dózerolják a katonai gyakorlóteret Szombathelyen

Egy nagy gyáregység épül a sokáig kihasználatlan egykori honvédségi területre, Szombathely határában. Szerdára eltűnt az egykori meteorológiai állomás épülete és megkezdik a katonai gyakorlótér ledózerolását is. Megmutatjuk az egykori kiskertek még néhány napig álló kisházait, bungijait is.

A most lebontott épület korábban a II. világháború után kiépült repülőtér irányítóközpontja volt, eredetileg rádió-iránymérésre és motorhang figyelésre használták.
 
 
1965-ben telepítették ide a meteorológiai állomást, ahol távol minden zavaró hatástól pontos adatokat lehetett mérni - írta a nyugat.hu, ahol képek is láthatók a még álló, kifosztott épületről, ami az ezredfordulón vesztette el a funkcióját. Azóta vandálok, erotikus fotózások és gyors légyottok helyszíne volt.
 
Az egykori meteorológiai állomás, bontás előtt - Fotó: Bondár György
 
Amikor felröppent a bontás híre sokan adtak hangot annak, hogy meg kellene őrizni az utókornak, de az elbontása most utat ad a fejlődésnek. A területen a Schaeffler-csoport hoz létre egy gyáregységet, 15 ezer négyzetméteren zajlik majd elektromos autók alkatrészeinek előállítása.
 
bf9
 
A szombathelyi repülőtérre tartók már most is nehezen ismernek rá az egykori Savaria (ex-Garasin) laktanya melletti területre. Az évtizedek óta megszokott út menti bokor- és fasor eltűnt, a mögötte meghúzódó "tisztes" kiskertekből már csak néhán kisház, bódé, bungalló áll.
 
bf82
 
A vermeket betemették. A 2004-ben bezárt laktanya jelenleg börtönként funkcionál. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a gyárépület befolyásolja-e a szombathelyi repülőtér működését, a közeli leszállópálya miatt.
 
bf30
 
A Söptére vezető út mellett a gazos területről előbukkant egy torony is. Ezt víztoronynak gondolták, de okozott némi meglepetést a bontás során, ugyanis a belseje tele van szivacsos szerkezetű kövekkel.
 
bf53
 
A mostanában csak birkalegelőnek használt katonai gyakorlópályán is várható még néhány meglepetés a lövészárkok és a harckocsi gyakorlópálya bontása során.
 
bf49
 
A szintén harcjárműveknek épített vízes tereppálya jelenleg száraz és hamarosan az is eltűnik.
 
bf52

 

Meteorológiai állomás lebontása és dózerolásra váró kiskertek Szombathely határában



 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.