Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. november 15.

Videó: Nehezen közelítették meg a robbanás helyét a tűzoltók a szombathelyi Kukullón

A november 2.-i, Szombathely közelében történt robbanás kapcsán újból megmutatunk néhány problémát, ami rendszeresen nehezíti a mentést a Kukullón történő tűzeseteknél.

Tűz keletkezett 2020. november másodikán a szombathelyi Parkerdő közelében, a Törpe utcában. A hely külterületnek számít, a köznyelvben még zártkertként emlegetik. Az esetről akkor beszámoltunk, most viszont videón is megmutatjuk, mi akadályozta a mentést.

A tűzoltók a parkoló autók miatt csak  az egyik oldalról és onnan is nehezen tudták megközelíteni az utcát a felázott földúton, behajtani pedig egyáltalán nem tudtak a Törpe utcába. Ebben nem csak az utcabeliek által lánccal lezárt kapu akadályozta őket, hiszen azt az akadályt pár másodperc alatt leküzdötték volna, komolyabb kihívást jelentett az utca szélessége. Ezért tömlőket szereltek és így kezdték meg a 25 négyzetméteres építmény  oltását.

A tűzoltóautók nem tudtak befordulni a szűk Törpe utcába

A tűzoltók kiérkezéséig a lángoló épületben felrobbant egy propán-bután gázpalack. Az elsődleges adatokkal szemben a hónapok óta ott lakó férfi nem szenvedett súlyos égési sérülést és füstmérgezést, a sebeit a kórházban ellátták. A tűz nem terjedt át más, közeli kisházakra. Az egyik szomszéd egy locsolótömlővel locsolta a saját háza tetejét, hogy az a pernyétől ne kapjon lángra.

A tűzben egy gázpalack is felrobbant

Ahogyan a tűzoltók helyszínre jutása, úgy a távozásuk sem volt zökkenőmentes. Az utolsóként helyszínre érkezett tűzoltójármű kezdhetett elsőként kitolatni, majd sorban tolattak a többiek is, miközben a járművek mellett gyalogló tűzoltók vigyáztak arra, hogy a faágak ne verjék le a fényhidatés egyéb felszerelést. A vízszállítónak több száz métert kellett megtennie, mire meg tudott fordulni. Ilyen eset pedig minden évben előfordul a területen.

Több száz métert tolattak a járművek

A Kukullónak nevezett részen és annak szomszédságában, Szombathely és Sé között egyes becslések szerint több ezer ember él. Hivatalosan itt nincsenek lakóingatlanok, csak kiskertek és mezőgazdasági terménytárolók. Életvitelszerűen elvileg itt nem lehet tartózkodni, de sok kilakoltatott, vagy kisemmizett ember lel itt menedéket, illetve szintén sokan a város zaja elől menekülnek ide. Az Interneten több olyan céget is találtunk, amelyek elvileg a kis utcák valamelyikében működnek, valamelyik faházban.

A kiskertekben sok helyen nem csak zöldséget és gyümölcsöt termesztenek

A területen a hulladékdeszkából készült tákolmányoktól a minden igényt kielégítő házakig lehet találni építményeket. Néhány kiskertben még a múlt századból itt ragadt gépjárművek is fellelhetők, vagy szerszámtárolóként, vagy csak ragaszkodásból.

Nem ritkák a kapuval lezárt utcák, amivel az ott lakók azt akarják elérni, hogy csak az utcabeliek léphessenek be a területre. Az itteni utcanevek már megjelentek a Google térképén is, hivatalos utcanév táblákat azonban nem nagyon találni. A helyrajzi számok helyett jobb tájékozódási pontot jelentő utcaneveket információnk szerint a helyiek adták az utcájuknak. Így aztán található itt Mámor, Makkfa, Mákvirág, Futrinka, Katinka, Őzike utca és errefelé található a Petrocelli magánút is.

kukullo4
Érdekesség, hogy néhány éve a rendőrségi útinformációs rendszer, a Rutin valamilyen hiba miatt rendszerint erre a területre adta ki azokat a nagy baleseteket, amiket az ország más felében valamilyen rossz paraméterrel rögzítettek.  A hivatalos rendőrségi oldalon megjelent információkkal szemben a séi parkerdőben még mindig nem található autópálya.

A séi parkerdőt nem szeli ketté autópálya

Az utcaneveknél akadnak olyanok, amelyek a városban is fellelhetők, de nem mindegy, hogy Herény városrészbe vonulnak a mentők a Rózsa közbe, vagy a Parkerdőhöz, több kilométerrel arrébb. Hasonlóan problémás, hogy azonos utcanevek a Kukullóban is találhatók. Ilyen például a két Fenyő utca, amelyek kilenc utcányira találhatók egymástól.

Egyező utcanevek, egymáshoz közel

A Kukulló tehát sok embernek nyújt kikapcsolódást, menedéket, vagy éppen otthont, de a jelenlegi helyzet veszélyeket is hordoz magában. Tűzcsap például csak kevés helyen található, közvilágítás nincs és a sötétben pl. tűz elől menekülők beleütközhetnek utcákat lezáró ajtókba, kapukba. Bízunk abban, hogy valamilyen kompromisszumos megoldást sikerül találni a problémákra, hiszen ez az ott élők, pontosabban ott tartózkodók érdeke is.

kukullo1

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.