Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. szeptember 30.

Gyalogátkelőhelynél tolta össze a sort Opel kisáruszállító – megúszta a gyalogos

A szombathelyi Hunyadi János úton vette későn észre a gyalogátkelőhely előtt megálló járműveket egy Opel kisáruszállító vezetője. A szendvics töltelékébe Renault került, ami egy Hondának ütközött.

Szerencsés kimenetelű, személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt csütörtökön délután a szombathelyi Hunyadi János utcában.

Ráfutásos baleset egy szombathelyi gyalogátkelőhely előtt - a gyalogos megúszta

Egy Honda tartott a belváros felé, amikor a sofőr észlelte, hogy az Őrség utcai kereszteződésnél kialakított gyalogátkelőhelynél egy idős férfi kezdte meg az átkelést a túloldalról.

-A férfi már lelépett az úttestre, ezért megálltam. Már éppen odaért volna az autóm elé, amikor megtorpant és visszalépett, amit hirtelen nem is értettem, aztán meghallottam a csattanást, majd hátra csapódott a fejem a lökéstől – elevenítette fel a Hondát vezető hölgy. – Ha a gyalogos belép az autóm elé, akkor elütötte volna az előre lóduló autóm. Szerencsére figyelt a forgalomra, így nem esett baja.

A Honda és a Renault megállt a gyalogátkelőhely előtt, az Opel nem

Mint kiderült, a Honda mögött egy Renault állt meg, majd érkezett egy Opel kisáruszállító, amelynek vezetője már későn észlelte az álló járműveket.

A balesetet okozó Opel kisáruszállító

A Renaultban az autót vezető férfin kívül két gyermek is ült, szabályosan bekötve. Ők megijedtek  az ütközéskor, de nem sérültek meg. A sofőr elmondta, hogy nyomta a féket, amikor az Opel belehajtott a kocsi hátuljába. Annak nagyon örül, hogy a korábbi, lényegesen gyengébb felépítésű és kisebb autóját lecserélte a mostanira, mivel véleménye szerint az előző autójában megsérültek volna a gyerekei egy ilyen erejű ütközésnél.

A Renaultban ülő gyerekek sem sérültek meg a két ütközésnél

Az Opel vezetője elismerte a felelősségét a balesetért. Azt mondta, hogy az utat figyelte, de a maga számára is érthetetlen módon nem vette észre a megálló járműveket.

A helyszíni szemle ideje alatt nem alakult ki torlódás.

Gyalogátkelőhelynél történt ráfutásos baleset Szombathelyen

Figyelt a gyalogos, nem is sérült meg

Ezúttal is megragadjuk az alkalmat, hogy kihangsúlyozzuk, mennyit jelent, ha egy gyalogos folyamatosan figyel a forgalomra átkelés közben. Ennél az esetnél néhány lépésen múlt csak, hogy a szabályosan közlekedő, gyalogátkelőhelyen átkelő férfi ne kerüljön egy szintén szabályosan megálló személyautó alá. A gyalogos ezzel megúszta az esést és az azzal járó sérüléseket.

A Honda és a Renault megállt a gyalogátkelőhely előtt, az Opel nem

Mi évek óta azt kérjük a gyalogosoktól, hogy folyamatosan figyeljék a forgalmat átkelés közben és ha látják, hogy egy elbambuló járművezető nem fogja megadni nekik az elsőbbséget, akkor saját érdekükben ne lépjenek be a jármű elé! (Vagy ebben az esetben a figyelmetlen sofőr járműve által előre lökött gépkocsi elé.)

Az előre lökött Honda nem ütötte el a gyalogost

Nagyon sok sérüléssel, vagy halállal végződő eset elkerülhető lenne így. (És sokadszorra kérjük, hogy ne háborodjanak fel ezen a kérésen, azt hangoztatva, hogy azzal is elkerülhető lenne, ha figyelne a sofőr. Továbbá a KRESZ-t sincs értelme beidézni a gyalogátkelőhely megközelítéséről. Reméljük egyre többen megértik, hogy nem azért történnek ezek a balesetek, mert a sofőr nem ismeri a KRESZ-t és emiatt nem tudja, hogy neki nem szabad gyalogost elütnie a kijelölt gyalogátkelőhelyen (sem). Figyelmetlen gépjárművezető mindig lesz, de nagyon sok baleset elkerülhető azzal, ha a másik fél figyel. Minden nap rengeteg olyan szituáció adódik, amiben a másik fél menti meg a helyzetet.

Talán a legtöbben elhiszik nekünk, hogy sokkal jobb felháborodva mesélni az ismerősöknek és a családnak, hogy majdnem elütötte valaki az illetőt, mint törött csontokkal feküdni a kórházban, az "elsőbbség" fogalmának ismételgetésével.   


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.