Barion Pixel
Szerző: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr 2019. április 09.

Meghalt a tilos jelzés ellenére sínekre tekerő kerékpáros Ácson

Életét vesztette egy kerékpáros Ácson , aki a piros jelzés ellenére akart áthajtani a vasúti átjárón, amikor elgázolta a vonat.

Egy Budapest irányából Győr felé tartó személyvonat gázolt el egy kerékpárost Ácson 2019. április 9-én kora reggel. A jelenlegi adatok szerint a biciklis a Cukorgyári telepen található vasúti átjárón akart áthajtani a piros jelzés és a félkarú sorompó tiltó jelzése ellenére, amikor a vonat elütötte.

Fotó: Komárom-Esztergom MRFK

A 61 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

Fotó: Komárom-Esztergom MRFK

A hasonló balesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat!

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel szabad.
  • Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.

Fotó: Komárom-Esztergom MRFK

Ketten haltak meg a lengyelországi mentőbalesetben

Április 4-én egy mentőautó hajtott a sínekre a tilos jelzés ellenére a lengyelországi Puszczykowo településen. A jármű vezetője ahelyett, hogy a félsorompót letörve elhagyta volna a veszélyes helyszínt megpróbált a sorompó mellé húzódni, de idegességében elrontotta a manővert, az utolsó másodpercekben pedig már csak dermedten figyelte a jármű felé robogó Intercityt.

A balesetben a mentőautó vezetője és az orvos a helyszínen elhunyt, a mentőápolót mentőhelikopterrel szállították kórházba súlyos sérülésekkel. A balesetet kamera rögzítette.

Hasonló esetekben a legkisebb kárt a csapórúdon áthajtással lehet elérni. A gyengített szerkezet nem okoz komoly rongálódást a járműben. A hatóságokat viszont azonnal értesíteni kell a csapórúd letöréséről és vállalni a következményeket. Aki ilyenkor elhagyja a helyszínt az közlekedés biztonsága elleni bűncselekményért felelhet a bíróság előtt.

A vasúti jelzőberendezések tiltó jelzéseit a megkülönböztető jelzéssel haladó járművek vezetői sem hagyhatják figyelmen kívül.

Vas megyében utoljára tegnap számoltunk be csapórúd letöréséről. A járművezető elhajtott, a sínen hagyva a csapórudat, ami az érkező motorvonat aljára szorult, megállásra kényszerítve a szerelvényt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.