Barion Pixel
Szerző: TM 2017. december 08.

Parkoló autónak ütközött, majd árokba hajtott egy Opel Gencsapátiban

A Szombathely felé tartó Opel vezetője egy út szélén szabályosan parkoló autót akart kikerülni, de mivel szemből is érkezett jármű, ezért a fékbe taposott. Innentől már nem ő irányította az autóját...

DSC_5310

Az Opel megcsúszott, nekihajtott a parkoló Fiatnak, majd árokba hajtott és járdára döntött két tuját. A balesetben senki nem sérült meg.


DSC_5320

Az Opel téli gumijai profilmélységben és minden egyébben megfelelnek ugyan a hazai előírásoknak, de egy érdekességet mégis kiemelnénk ezzel kapcsolatban. A balesetet szenvedett autó téli gumijai ugyanis idősebbek 10 évnél, ami a tapasztalatok alapján azt jelenti, hogy a tapadási tulajdonságai lényegesen rosszabbak lehetnek egy 5 évnél fiatalabb gumihoz képest. Mit jelent ez a hétköznapi használatban? Nedves úton akár 2-2,5-szer hosszabb fékutat és azt, hogy a sofőr nagyobb eséllyel veszíti el uralmát a járműve felett.

DSC_5328

Ellenőrizze a gumi életkorát is!
 

Hazánkban sajnos sokan használnak gumiabroncsot addig, amíg az nullára nem kopik, vagy szét nem szakad, amivel a sofőrök saját testi épségük mellett a többi közlekedőt is veszélyeztetik. Szerencsére azonban egyre többen vásárolnak tudatosan gumit, illetve belátják azt, hogy időben kell cserélni, még akkor is, ha a gumiabroncs látszólag tökéletes állapotban van.
 

A DOT számból kiderül a gumi gyártásának időpontja

A gumiabroncs gyártásának ellenőrzéséhez az ún. DOT szám segít, ahogy az képünkön is látszik, amit frissen készítettünk autónk latyakos kerekéről. A lényeg a betűkből és számokból álló kód utolsó négy számjegye, amiből az utolsó két számjegy jelöli a gyártás évét, míg az első két számjegy a gyártás hetét. Jelen esetben a 3112 azt jelenti, hogy 2012. év 31. hetében készült az abroncs, tehát autónk kerekének életkora is átlépte az ideális kort.

Utcakép...

Végezetül csak érdekességképpen olvasóink figyelmébe ajánljuk ezeket az egzotikus formájú fákat Gencsapátiban, a Hunyadi úton.

DSC_5318

Fiatnak ütközött és árokba hajtott egy Opel Gencsapátiban




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.