Barion Pixel
Szerző: Országos Magyar Vadászati Védegylet 2018. július 13.

Fokozott balesetveszély az őzek párzása miatt országszerte – vadászok tanácsai

Megkezdődött az őzek párzási ideje, ami fokozott balesetveszéllyel jár az ország egész területén. A vadászati védegylet néhány hasznos tanáccsal szolgál a járművezetőknek.

Vadbaleset Répcelak és Vámoscsalád között

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Ilyenkor a bakok igyekeznek minél több sutával párosodni, igen aktívak, folyamatosan keresik a suták jelenlétét. Ez azzal jár, hogy folyamatos mozgásban vannak a territóriumukon belül mindaddig, amíg ivarzó sutára nem találnak. Ebben az esetben egy-két napig együtt van a bak a sutával, mialatt több alkalommal párzanak. Ez sem egy nyugalmas periódus, hiszen az őz párzásának része a két fél kergetőzése, mely alatt a bak futva-rohanva hajtja a sutát. A suta megtermékenyítése után a bak másik ivarzó sutát keres. Előfordulhat, hogy a bak területére másik bak téved, természetesen ekkor a „házigazda” igyekszik elűzni vetélytársát. Összességében elmondható, hogy ebben az időszakban az őzek ösztöneiktől, nemi vágyuktól hajtva kevésbé óvatosak, a nap bármely szakában aktívak lehetnek.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat.

Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk. Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is. Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

DSC_2045

Mire számíthat ebben az időszakban a gépjárművezető?

Az őzek bármely napszakban, bárhol és váratlanul felbukkanhatnak a közúton. Nem kizárólag a vadveszélyt jelző közúti jelzőtáblákkal megjelölt útszakaszokon lehet rájuk számítani, bár ez az év bármely időszakára is igaz. Az úttestre rohanó őzet nagy valószínűséggel másik követi. Akár egy rövid útszakaszon többször keveredhetnek elénk őzek. Az őz nem fogja figyelni a közeledő gépjárművet, tehát nem fog neki „elsőbbséget adni”. Természetesen nem csak az őz kerülhet a közútra ebben az időszakban, hanem a többi vadfaj is.

IMG_4958

Mit tehet ebben az időszakban a gépjárművezető az ütközések elkerülése érdekében?

Fokozott figyelemmel kell vezetni nem csak a vadveszélyt jelző közúti jelzőtáblákkal megjelölt útszakaszokon is. Számítani kell rá, hogy nem csak az egyébként jellemző hajnali és esti órákban, hanem a nap bármely szakában az útra kerülhetnek az őzek. Megfelelő, mérsékelt sebesség megválasztásával elkerülhető az ütközés vagy egy esetlegesen bekövetkező ütközés lényegesebben kisebb kár bekövetkezésével jár. A rosszul belátható, magas fűvel, bozótossal, erdővel szegélyezett útszakaszokon különösen indokolt a sebesség csökkentése, mivel ezeken a szakaszokon esély sincs az útra kilépő vad időbeni észlelésére. Ezekről az útszakaszokról célszerű értesíteni a közútkezelőt, hiszen az út szegélyének megfelelő karbantartása a közútkezelő feladata. Ha egy őz átszalad a gépjármű előtt lassítani kell, hiszen rögtön utána számíthatunk egy másik megjelenésére.

DSC_8152

Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk. Ha az úton mégis elénk kerül egy vad, a lehető legjobb megoldás a fékezés, vészfékezés, még akkor is ha a vad elütése bekövetkezik. Ugyanis a vad kikerülésével, a hirtelen kormánymozdulat miatt elveszíthetjük uralmunkat a jármű felett, lesodródhatunk az útról vagy áttérünk a szembejövő sávba, ami sokkal komolyabb baleseti veszélyforrás.

Őz futott Mercedes elé a 87-es főúton

Mi a teendő, ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére mégis megtörténik az ütközés?

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

Vadbaleset Répcelak és Vámoscsalád között

Az ütközés következtében kára keletkezik az autósnak, a vadászatra jogosultnak egyaránt, míg legtöbbször az őz „életével fizet” figyelmetlenségéért, tehát az ütközés következtében elpusztul. A kárrendezésre ebben az esetben a Polgári Törvénykönyv (6:539. § [Veszélyes üzemek találkozása és az üzembentartók egymás közötti viszonya közös károkozásnál]) a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályai és az 1996. évi LV. törvény 75/A. § előírásai az irányadóak.

Előzés végén gázolt vadat, árokban kötött ki az Alfa Romeo Rábahídvég közelében



Őz futott Mercedes elé a 87-es főúton



Őz ugrott egy Seat elé Nemesbőd közelében




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.