Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm 2019. július 02.

A Kötél Egyesület tűzoltója lett az ország legerősebbje

Immáron másodszor adott otthont Vas megye a TFA HUNGARY-Bük, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenynek. Az idén öt ország csaknem százhatvan versenyzője mérte össze kitartását és sporttudását.

Az ország legerősebb tűzoltójának viadalát június 28-án és 29-én tartották Bükön, a gyógyfürdő előtti parkolóban. A kétnapos megméretésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek lengyel, román, szlovák, cseh és német versenyzők is.

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI
 
Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek, vagy létesítményiek. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI
 
A verseny hangulatáról sokat elárul, hogy mindenki egységben szurkolt társáért vagy ismerőséért, aki a legjobbat hozta ki magából, hogy az övé legyen a legerősebb, legkitartóbb tűzoltónak járó díj. A sportrendezvényen azok sem unatkoztak, akik szurkolni jöttek. A szervezők ugyanis arról is gondoskodtak, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat. A népi fajátékok mellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság füstsátrában kipróbálhatták a légzőkészülék használatát, a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódás képességét. Mindemellett a Magyar Honvédség, a Magyar Autóklub és a polgárőrség is készült statikus bemutatókkal a nézelődőknek. A pénteki koncerten aztán mindenki kiadhatta magából a fáradtságot, a jó hangulatról a Nyughatatlan produkcióval a Johnny Cash emlékzenekar, Marót Viki és a Nova Kultúr, valamint DJ Szúnyog gondoskodott. A szombati nap megpróbáltatásait követően az eredményhirdetésig a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenei koncertjét, valamint a Szombathelyi Kötélugró Klub és az Ataru Taiko előadását nézhették meg az érdeklődők.

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI
 
Az eredményeket a záróünnepségen hirdették ki, ahol beszédet mondott dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Gubicza József tű. ezredes, a BM OKF oktatási és kiképzési főosztályának vezetője, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke.

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI
 
A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál férfi kategóriában Lukasz Kotarski, Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét Marcin Zdzieblo, Lengyelország indulója nyerte, a negyven pluszosoknál pedig Ugranyecz Miklós, a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója futotta a legjobb időt.

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI
 
A női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést Istványi Nóra tű. főhadnagy, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság indulója nyerte el, míg a harminc és negyven év közöttiek versenyében dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója bizonyult a legjobbnak. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt tű. főtörzsőrmester, a kiskunhalasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte el. Az abszolút kategóriában legjobban teljesítő magyar versenyző ifj. Bodó László, a Kötél Egyesület indulója lett, így ő vehette át a vándorkupát. 

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI

Abszolút első helyen végzett az egri tűzoltó lány

Fotó:Balogh Eszter tű.ftőrm./Vas MKI

A női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést ért el Istványi Nóra tű. főhadnagy, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság indulója, továbbá a Firefighter Combat Challange feladatait az abszolút első helyen teljesítette és a sportrendezvény összesített feladatait is a legjobb női versenyzőként fejezte be.

 

TFA HUNGARY Bük 2019.Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.