Barion Pixel
Szerző: Magyar Közút / 112Press 2020. december 02.

Ónos eső várható Nyugat-Magyarországon - reggel és délelőtt lassú haladással számoljanak a közlekedők

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében szerda éjféltől csütörtök délelőttig több milliméternyi ónos eső hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a síkosságmentesítési munkákon, de a közlekedőknek érdemes lesz fokozott óvatossággal vezetniük az ónos esővel érintett területeken.

Frissítés: Ónos eső esett reggel Szombathelyen

Az előrejelzés valósnak bizonyult, Szombathelyen reggel sok helyen kellett megszabadítani az autókat a ráfagyott jégpáncéltól.

Jégpáncél letakarítása autóüvegről Szombathelyen, ónos eső után

A közlekedés lelassult. Fontos, hogy a gyalogosok is vegyék figyelembe a megszokottnál hosszabb fékutat. Ez iskolák környékén kiemelten fontos, ahol nem csak a kijelölt gyalogátkelőhelyeken szaladnak át az út túloldalára. A fokozott figyelem a járművezetőkre is igaz.

Jég az ablakon

Korábban írtuk, 2020.12.02.

Az előrejelzések alapján a nyugati megyékben a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig számíthatnak a közlekedők ónos esőre, emiatt pedig hosszabb menetidőre. A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett.

Ónos eső várható a Nyugat-Dunántúlon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

 

 

 

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni. Ráadásul az ónos eső ideje alatt a beavatkozási idők is hosszabbak.

 

 
Ideje feltölteni a madáretetőket
 
A téliesre fordult időjárás miatt ajánlott etetni a településeken élő madarakat. Ónos eső idején nehezebben találnak táplálékot a jégréteg alatt.
 
Fontos a madarak téli etetése
 
Az ízletes gyümölcs az első fagyok után fogyasztható - datolyaszilva Szombathelyen
Jégréteg rózsán ónos eső után
 
Ónos eső után

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.