Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2020. január 29.

Élve eltemetéssel és gyilkossággal fenyegetőzött mobilja eltűnése miatt - Fenyegetőző férfiak ellen emeltek vádat

Eltűnt mobiltelefonja miatt megöléssel fenyegette ismerősét és annak családját egy férfi Sárváron. Egy másik esetben volt élettársát fenyegette egy férfi és a gyermektartás fejében átruházott családi ház eladásában való együttműködésre akarta zaklatással rábírni. Mindkét esetben önbíráskodás kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A Sárvári Járási Ügyészség önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki azt gondolta, hogy a sértett ellopta a mobiltelefonját, ezért megfenyegette, hogy őt és a családját is megöli, ha nem kapja vissza a készüléket.

A vádirat szerint a sértett a vádlott unokatestvérénél tartózkodott Sárváron egy 2019. májusi napon, ahol a vádlott is megjelent.

A vádlott mobiltelefonja időközben eltűnt, és a vádlott úgy vélte, hogy azt a sértett lopta el. A következő két napon a vádlott megjelent a sértett lakóhelyén, ahol a sértett hozzátartozójával kiabált, majd kavicsokat és flakonokat dobált be a ház udvarára, mindezt azért, hogy a sértettet a mobiltelefon visszaadására késztesse.

A vádlott továbbá megfenyegette a sértett hozzátartozóját, hogy kiviszi a sértettet az erdőbe és élve eltemeti, majd a sértettet, hogy megöli a hozzátartozóját. A vádlott csak akkor távozott a háztól, amikor a megfenyegetett személyek kilátásba helyezték, hogy rendőrt hívnak.

A vádlott fenyegető tartalmú üzenetet is küldött a sértettnek.

A sértett a vádlott követelésének nem tett eleget, mivel nem volt köze a vádlott mobiltelefonjának eltűnéséhez.

A Sárvári Járási Ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt elkövető vádlottal szemben.

Fenyegetőzéssel  akarta rábírni volt élettársát gyermektartásdíj fejében átruházott ingatlan eladására

A Sárvári Járási Ügyészség önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki fenyegetésekkel próbálta rávenni volt élettársát arra, hogy meghatalmazást adjon a tulajdonában lévő családi ház eladására.

A vádirat szerint a bíróság a sértettnél helyezte el a közös gyermekeket, amikor a vádlott és a sértett között az élettársi kapcsolat megszűnt. A vádlott ekkor az élettársa nevére íratta a tulajdonában lévő családi házat, amivel kiváltotta a tartásdíj fizetési kötelezettségét, a maga részére ugyanakkor fenntartotta a haszonélvezeti jogot az ingatlan felett.

A sértett egy idő után elköltözött a gyermekeivel együtt a kérdéses házból, a vádlott pedig továbbra is ott lakott, és a házat a sajátjának tekintette.

A vádlott úgy döntött 2018 elején, hogy a házat eladja, ezért megkereste a sértettet, hogy adjon meghatalmazást számára az eladás intézésére. A sértett azonban nem bízott meg a vádlottban, ezért vonakodott a kérésének teljesítésétől.

A vádlott fenyegetni kezdte a sértettet, azért, hogy kicsikarja tőle a meghatalmazást. 2018.márciusától 2018. nyaráig több üzenetet küldött a sértettnek, amikben utalt arra, hogy ha asértett nem írja alá a meghatalmazást, akkor megtalálja őt vagy az édesanyját; véget vet a sértett játékának, és akkor nem fogja tudni felnevelni a gyerekeit; nem lesz hely a világban, ahol a sértett elbújhat előle.

A sértett a fenyegetések hatására sem teljesítette a vádlott követelését, ezért a vádlott úgy döntött, hogy személyesen győzi meg a sértettet.

2018. őszén a vádlott két esetben is megjelent éjjel a sértett munkahelyének parkolójában, ahol megvárta a sértettet, megfenyegette, megrángatta és nekilökte a gépkocsijának, miközben kiabálva követelte a meghatalmazás aláírását. A vádlott csak akkor hagyott fel az erőszakos magatartással mindkét esetben, amikor a sértett munkatársai is megérkeztek a parkolóba.

A sértett végül saját elhatározásából felkeresett egy ügyvédet 2019. januárjában, és megbízást adott egy megfelelő biztosítékokat tartalmazó meghatalmazás elkészítésére a ház eladására, amit alá is írt.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.

A címlapkép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.