Szerző: Olvasói levél 2017. november 29.

"Sártenger" a vasi utakon - olvasói levél

Kellemetlen közlekedési problémára hívta fel lapunk figyelmét egy olvasó, mondandóját fotókkal erősítette meg.

Teljes terjedelmében közöljük egy olvasónk vitaindító levelét és várjuk a véleményeket, hozzászólásokat pro és kontra. Korábbi rossz tapasztalatainkat figyelembe véve kérjük, hogy a hozzászólásokat kulturált formában fogalmazzák meg, kerülve a személyeskedő, sértésnek szánt szavak használatát, mint pl. paraszt, buzi stb.   Hisszük azt, hogy pejoratív jelzők nélkül is meg lehet fogalmazni úgy egy véleményt, hogy abból leszűrhető legyen a bejegyzést író véleménye.

Olvasói levél

Sajnálattal tapasztalom autóstársaimmal együtt, hogy megyénk útjai gyakran járhatatlanok a mezőgazdasági járművek által felhordott sártenger miatt.

IMG_0797(1)


A KRESZ tisztán és érthetően leírja, hogy a munkagép kerekeit a közútra való felhajtás ELŐTT (!) köteles a gépvezető letakarítani. De legalább ha már felmegy sárosan, utólag söpörje le. Nagyon bosszantó, hogy a mezőgazdasági vállalatok semmibe sem veszik az előírásokat. A rendszerint túlméretes járművek esetében nincsen felvezető autó (több baleset is történt abból, hogy nem fért el a traktor és az autó), leszorítják a kocsikat, telefonálnak, nincsen rendes világítás, index (tisztelet a kivételnek) és egyszerűen borzalmas műszaki állapotban vannak. Ezen járművek állapotát miért nem vizsgálják felül minimum két évente, és a hatóság miért nem intézkedik, ha az utak járhatatlanok. Tipikus esetek a Ják térségében található mezőgazdasági cégek, akik "fittyet hánynak" arra, hogy az utat mások is használnák rajtuk kívül.

IMG_4173


Az ember kitakarítja az autóját, elmegy vidékre és kis túlzással az autó eredeti színét sem lehet megmondani, olyan sáros lesz.

Mellékelek két fényképet, egyik szintén az említett jáki szakaszon történt nemrégiben, a másik pedig Sorokpolány közelében.

Kérem a tisztelt Szerkesztőséget, hozza nyilvánosságra minden autós egyik legnagyobb problémáját, hogy a traktorosok is belássák, a közút elsősorban nem (csak) az övék, a felhordott sárral nem csupán bosszúságot, és plusz kiadást (takarítás) okoznak az autóvezetőknek, hanem balesetveszélyt is teremtenek, mert az útburkolat csúszóssá válik. Gondolom ebben az esetben fülüket-farkukat behúzva mutogatnának egymásra, hogy "nem én voltam"…

IMG_3363

Az ember megérti, hogy a mezőgazdászoknak most van a betakarítási szezon és hogy egész nappal dolgozniuk kell, azonban mikor kiszáll és udvariasan (!) megpróbálja megkérni a traktor vezetőjét, hogy nem lehetne-e odafigyelni az utak tisztaságára és hogy az autó aránytalanul sáros lesz, nem azt a választ várná, hogy "ősz van, ilyenkor sáros lesz", valamint "takarítsam le a kerekeket! Panelból jöttél?".

IMG_4170a

Meg kellene találni a kompromisszumos utat, ugyanis az autósok lenyelik, hogy gyakran a túlméretes járművek esetében sincsen felvezető autó, nem húzódnak le, hogy biztonságosan elférjenek, de hogy valakiből ilyen reakciót váltson ki, úgy, hogy ő hagyja személyautók számára szinte járhatatlanul az utat, az felháborító.
Az út csúszóssá válik és egy rutintalanabb vezető esetében balesetet okozó tényező is lehet.

(Az egyik képen pirossal bejelöltem a szélvédőre is felverődő sárdarabok egyikét)

IMG_4177

Ez a probléma több más településen is fennáll. Pl.: Ják környékén is nagyon gyakran ehhez hasonló állapotok vannak.

Bízva a közreműködésben,

Tisztelettel:

Pontos név és cím a szerkesztőségben.

Korábbi fotónk egy halálos baleset helyszínéről

Korábbi fotónk egy halálos baleset helyszínéről.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.