Frissítve: 2017. január 07.

Terepjárók és motorok dúlják a Kőszegi Tájvédelmi Körzetet

Sorompókat kerülnek ki, védett területeken csapatják a sarat magyar és osztrák terepjárósok és motorosok a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben Olvasónk felháborodott levelet írt, az Őrségi Nemzeti Park megerősítette a problémát.

Havas kirándulást szervezett egy család a kőszegi hegyekbe még decemberben. Eleinte önfeledten élvezték a szűz hóban gyaloglást, de nem sokkal később motorbőgés zavarta meg őket az elvileg forgalom elől elzárt területen, majd nem sokkal később terepjárók hajtottak el mellettük, szándékosan "kotortatva" az utat. Amikor kőszegiektől érdeklődtünk, akkor képeket is kaptunk, igaz, ezekről nem tudtuk megállapítani, hol készültek. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai azonban pontosan tudták és megerősítették, hogy Kőszeg közelében készültek a felvételek.

3

Megkeresésünkre az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága válaszlevélben közölte, hogy lakossági bejelentést kaptak az esetről. A rendelkezésre álló fotókat megvizsgálták és megállapították, hogy azok egy része biztosan a Kőszegi-hegységben, védett természeti területen készült.A decemberi eset azonban nem egyedülálló, többször fordult elő hasonló az elmúlt időszakban.

A Kőszegi–hegység teljes magyarországi területe országos jelentőségű védett természeti terület. A Kőszegi Tájvédelmi Körzet egyben az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területeket magába foglaló Natura 2000 hálózat része, természetvédelmi kezelője az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.  A hegység jelentős hányada közforgalom elől elzárt terület, amelyet KRESZ-táblákkal és egyéb információs táblákkal, valamint fémsorompókkal jeleznek a turisták számára.  Az elzárt területeken történő közlekedés jogellenes cselekedetnek számít - állt az ŐNP válaszlevelében.  

14

50 ezer forintig terjed a helyszíni bírság

Az igazgatóság keretein belül természetvédelmi őrszolgálatot működik, amelynek tagjai intézkedésre jogosult, egyenruhával és megfelelő szolgálati eszközökkel ellátott hatósági személyek. Tettenérés esetén helyszíni bírságot szabhatnak ki 5000-50.000 forintig terjedően, vagy feljelentést tehetnek, ami szabálysértési, államigazgatási büntetőeljárás kezdeményezésére irányulhat. Tekintettel arra, hogy a jelen ügy kapcsán szabálysértés elkövetése valószínűsíthető, az ügyet továbbítják az illetékes hatóságnak.

Az elmúlt években több eljárás is indult terepmotorosok, terepkerékpárosok és terepjáróval területre behajtók ellen.

4_resize


Nem "véletlenül" védett terület

A Kőszegi–hegység különleges természeti és tájképi értékekkel bír. Számos élőlény hazánkban kizárólag Kőszeg környékén fordul elő. Az itt látható védett értékek - fajok és élőhelyek - védelme szigorú szabályokkal biztosítható. A tiltott módon való közlekedés nem egyeztethető össze a védelmi tevékenységgel, a terepkerékpározás, terepmotorozás, quadozás, terepjárózás jelentősen veszélyezteti, károsítja vagy elpusztítja ezeket az értékeket. Különösen igaz ez akkor, amikor az erdő belsejében és hegyi patakokon keresztül végzik ezt a tevékenységet. Ritka növényeket, kétéltűeket, ízeltlábúakat taposnak el, védett gombafajokat pusztítanak el és erős zajkeltésükkel zavarják a madarak költését. Talajeróziót idéznek elő a nyomvonalak létrehozásával, ami sok negatív hatást von maga után. Ilyen pl. az is, hogy az esővíz leszalad a hegyoldalon, mielőtt a növények hasznosíthatnák azt, valamint az idegenhonos fajok megtelepedését is elősegítik. Nem utolsó sorban a természetben gyalogosan járó turisták biztonságát, testi épségét is veszélyeztetik a hirtelen felbukkanó, száguldó járművek. Az ŐNP munkatársai is többször tapasztalták túravezetéskor a gyerekek ijedségét, amikor egy jármű belehajtott a csoportba.

Sajnálatos, hogy rendszeresen előfordul tiltott módon való közlekedés a hegység területén. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít az ilyen jellegű illegális tevékenységek felderítésére, szankcionálására - zárult az ŐNP levele.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Osztrákok is jönnek, nem félnek a szankcióktól

Információink szerint osztrák terepmotorosok is rendszeresen megjelennek a magyar oldalon. A természetvédelmi őröket könnyen elkerülik, hiszen nincs szükségük útra, sőt, még adrenalinlöketet is ad a plusz kihívás. Volt olyan eset, amikor az őrök megpróbálták megállítani a motorost, aki látszólag engedelmeskedett a felszólításnak, majd egy kerékre állítva a motort elszáguldott. Nem ritka az sem, amikor a közösségi oldalakon, vagy csoportokban megosztják az ilyen "túrákról" készült képeket, videókat.

Kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget is, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

(Fotók: Őrségi Nemzeti Park, Facebook, olvasói felvétel)

Tilosban járnak a terepjárók és terepmotorok a Kőszegi Tájvédelmi KörzetbenHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.