Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. június 24.

Ölbői kutyatámadás - Nem fogadta el a felfüggesztettet a vádlott, Győrben folytatódik a tárgyalás

Ítéletet hirdetett a Szombathelyi Törvényszék. Dr. Varga Roland bíró felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a 2018. decemberi kutyatámadás miatt vádlottak padjára került, büntetlen előéletű C.L.-t. A vádlott nem fogadta el az ítéletet, így az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

C.L. hallgatja a tanúvallomások felolvasását

(Számos kérdőjel van az esettel kapcsolatban és a tárgyaláson elhangzottak alapján a nyomozó hatóság nem végzett teljes körű adatgyűjtést. Az esetre a későbbiekben visszatérünk.)

Dr. Hegedűsné Katona Rozália ügyész
Előzmény: Egy, vagy több kutya támadott meg egy 74 éves és egy 77 éves helyi lakost 2018. december 13-án a Vas megyei Ölbőn. Az állatok eddig ismeretlen körülmények között jutottak ki az egyik lakóház, kerítéssel határolt területéről és a szomszéd ingatlan udvarán tartózkodó két helyi asszonyra támadtak. Az egyik asszony maradandó egészségkárosodást szenvedett, kézfejét amputálni kellett.
 
Dr. Varga Roland bíró
 
A Szombathelyi Törvényszék szerdán ítéletet hirdetett az ún. ölbői kutyatámadás ügyében.  C.L. vádlottat bűnösnek találták testi sértés vétségében. A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre és 100 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztve.
 
A vádlott a bíró előtt
 
A szerdai napon pontosításra került, hogy a Rocky nevű kutya helyett (feltehetőleg) a Yoda nevű kutya támadta meg a két asszonyt. A hiányos adatgyűjtés miatt nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy melyik volt a támadó eb. Egy rendőr vallomása alapján a nyakában koloncot viselő Rocky volt véres, míg mások szerint a fehér kutyán nem volt vérnyom, de a másik kutyán is csak feltételezték, hogy vérnyom látható. A bíróságon elhangzott, hogy lehet, hogy az állat néhány perc alatt lenyalogatta magáról a vért.
 
A vádlott az ügyészt hallgatja az ölbői kutyatámadás ítélethirdetése előtt
 
Mint kiderült, egyik állatot sem vizsgálták meg a támadás után tüzetesen, így mintát sem vettek a szőrükön talált szennyeződésről. Az egyik sértett vője állítása szerint többször fejbe csapta egy léccel a támadó kutyát, de az továbbra sem engedte el az anyósát, ezért haza szaladt a fejszéért és többször teljes erővel fejbe vágta az ebet a balta "fokos részével", mire a kutya elengedte az asszonyt. Később a fejszés férfi annyival egészítette ki a vallomását, hogy anyósára vigyázott ütés közben.
Dr. Horváth Ákos Milán ügyvéd hosszasan sorolta az ügy furcsaságait
 
Azonban egyik kutyán sem látszott annak a nyoma, hogy többször is erővel fejbe vágták volna fejszével, de nem látszott vér sem, annak ellenére, hogy az átharapott csukló mellett a másik asszonynak a combjából harapott ki egy darabot a támadó eb.
 
Az ügyvéd bemutatott egy fotót, ami a támadás után készült. Ezen a három kutya egymás mellett ül és érdeklődve figyeli a rendőröket. A védelem elmondta, hogy szinte kizárt, hogy egy ilyen véres támadás és a kutya fejét ért három fejszecsapás után ilyen nyugodtak legyenek az állatok. A faluban később petíció készült, a vádlott pedig családja védelmében belement, hogy mindhárom kutyáját elaltassák.
 
A támadással vádolt Yoda és társai, Rocky és Aisha - elaltatták őket
 
A tárgyalás elején még tanúk vallomását olvasta fel a bíró, akik a kutyákat nem tartották agresszívnek és nem látták őket csavarogni sem.  A bíró rögzítette, hogy a vádlott elismerte, miszerint korábban ismeretlen módon kijutottak az utcára a kutyái. Azt azonban az ítélethirdetéskor is kiemelte dr. Varga Roland bíró, hogy a tényállásból mellőzték azt a részt, miszerint a kutyák a vádlott kertjében a nyúlketreceknél, az alacsony kerítésen keresztül jutottak a sértett udvarába. Helyette  a bíróság azt állapította meg, hogy a vádlott kutyái ismeretlen módon jutottak át a szomszéd kertjébe.
 
 
 
A támadás után a vádlott a nyakában koloncot viselő, fehér szőrű Rockyt találta a szomszéd kertjében és hazavezette a kutyát. A másik (a támadó) kutya nem volt ott.
 
(Folytatjuk.)
 
Ítélet az ölvőid kutyatámadás ügyében - a Szombathelyi Törvényszék közleménye

A Szombathelyi Törvényszék 2 év – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 100.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt azt a büntetlen előéletű férfit, aki egy ölbői ház bekerített udvarán tartotta három amerikai staffordshire fajtájú kutyáját, köztük a Yoda nevű kan kutyát, amely megtámadott kettő idős nőt.

A kutyák korábban is ismeretlen módon kijutottak közterületre, illetve a szomszédos ingatlanba a vádlott házából.

Az egyik - 77 éves - sértett közvetlen szomszédja a vádlottnak. 2018. december 13-án a sértett délelőtt tűzifát szállíttatott az udvarába. Idős korára tekintettel megkérte a vele szemben lakó 74 éves másik sértettet, hogy menjen át hozzá és a vételár kifizetésénél segédkezzen neki.

A teherautó betolatott az udvarba és annak hátsó részén leborította a földre a tűzifát. A sértettek a lakóházból kilépve tartottak az autó felé. Ekkor a hátsó udvar felől a vádlott kettő kutyája ismeretlen módon átjutott a 77 éves sértett udvarába, a sértettekhez futottak és a Yoda nevű eb megtámadta őket.

A kutyatámadás következtében a 74 éves sértett a bal oldali alkar középső harmad-csuklóízület síkjában, a kéz részleges amputációjával járó harapott sebzését, a bal oldali orsócsont és singcsont éles szélű amputációjával, a verőerek és visszerek, valamint idegek és izmok sérülését szenvedte el. A sérülések közvetett életveszélyt okoztak a sértettnél, a tényleges gyógytartam 4-5 hónapra tehető, és a kéz amputációja miatt a maradandó testi fogyatékosság is megállapítható.

A 77 éves sértett a jobb comb középső -testközeli harmad- oldalsó felszínének „felnőtt tenyérnyi", mély, combcsontig hatoló, anyaghiánnyal járó harapott sebzését a környező lágyrészek és izomzat zúzódásával, valamint a jobb comb előbbiekben megjelölt harapott sebzésétől felfelé „több ujjbegynyi", mélyen zúzódott lágyrészekkel, bőrfolytonosság megszakítás nélküli harapott sebzését, a környező lágyrészek zúzódásával és mindkettő terület, úgynevezett tasakos jellegű lágyrészsérüléseit szenvedte el. A keletkezett sérülések nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülések, a tényleges gyógytartam 2-4 hónap.

A fenti cselekmények azért következtek be, mert a vádlott a kutyáinak biztonságos helyen való tartásáról, szökésüknek megakadályozásáról nem gondoskodott megfelelően, megszegve ezzel az 1998. évi XXVIII. törvény 5. § (1) bekezdésében és a 41/2010 (II.26.) Kormányrendelet 15. § (1) bekezdésében írtakat.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője bizonyítottság hiányában való felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.