Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. január 28.

Félreértés volt - nem menekültek el a helyszínről a baleset résztvevői

Egy sérült elejű Mazda és egy összetört oldalú Dacia állt a járdán, mellettük egy letámasztott kerékpár egy szombathelyi kereszteződésnél, pénteken délután. A járművekhez tartozó emberek azonban nem voltak látótávolságon belül és volt, akiben felmerült az, hogy talán nem ok nélkül hagyták el a helyszínt.

Közlekedési baleset történt pénteken délután a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésénél, egy Mazda és egy Dacia ütközött. Egy olvasónk elmondása alapján a baleset után nagyobb mozgolódás volt az autók mellett, több kisgyermeket is látott, majd “mindenki eltűnt” és rendőrök sem érkeztek. A két jármű a járdán állt.

Megegyeztek a felek a baleset után a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésében

Később egy kisteherautó állt meg a járművek mellett, sárga figyelmeztető jelzéssel. Olvasónk nem tudta, hívja-e a rendőrséget?

A helyszínen kiderült, hogy a kisteherautó a SZOVA autója. Az ügyeletes észlelte a törmeléket az úttesten és látta a járdán álló autókat is, amelyek elállták a járdán síkosságmentesítést végző speciális jármű útját. Azt azonban a SZOVA munkatársa sem tudta, hogy mi történt, illetve letakaríthatja-e az úttestről a törmeléket? Ha szükség van helyszíni szemlére, akkor ugyanis nem változtathatja meg a helyszínt.

Megegyeztek a felek a baleset után a szombathelyi Szent Flórián körút és a Károly Róbert utca kereszteződésében

Mi az utca túloldalán nyitva tartó zöldséges bolt eladónőjétől kértünk segítséget, hogy hol lehetnek a baleset érintettjei? A hölgy készségesen megmutatta a Felsőőr utcai pékséget, ahova szerinte a felek bementek a hideg elől, mivel több kisgyermek is ült valamelyik járműben.

Az üzletben meg is találtuk a két sofőrt, a gyerekeket és az egyik sofőrhöz érkező kerékpárost (tehát a bicikli nem részese a balesetnek). A felek éppen a kék-sárga baleseti bejelentőt töltötték ki. Kérdésünkre elmondták, hogy senki sem sérült meg és meg tudtak állapodni a felelősség kérdésében.

Rendben van ez így?

Teljesen. Amennyiben nem történt személyi sérülés és a felek másnak nem okoztak kárt, valamint a felelős elismeri a baleset okozását, akkor egymás között is rendezhetik a dolgot. (Fontos: egy megrongált kerítés, kidöntött jelzőtábla, leamortizált autóbeálló, vagy házfalnak ütköző jármű miatti épületrongálódás másnak okozott kárnak minősül!)

Előfordul, hogy ilyenkor harmadik fél - pl. egy szemtanú - kérdés nélkül értesíti a hatóságokat, de a kiérkező rendőröknek ekkor is jelezhetik a felek, hogy nem kérnek rendőri intézkedést. (Ekkor viszont már nagy esélye van annak, hogy a baleset okozója helyszíni bírságot kap, illetve a szondát is megfújathatják a sofőrökkel.)

A hatóság kihagyása nem csak az okozót kíméli meg a bírságtól és az előéleti pontoktól, hanem mindkét fél részére hetekkel meggyorsíthatja a biztosítási ügyintézést, ha nem kell jegyzőkönyvet beszerezni és határozatra várni.

A legtisztább esetek azok, ahol az okozó tisztában van azzal, hogy valamit “benézett” (ez bármelyik sofőrrel előfordulhat), elismeri a hibáját és bocsánatot kér az okozott kárért és kellemetlenségért. Ez nagyban befolyásolhatja a helyszínen lévők lelki állapotát is.

Mi azt javasoljuk, hogy a sofőrök ilyenkor gyorsan ellenőrizzék, hogy a másik fél rendelkezik-e érvényes vezetői engedéllyel, majd készítsenek fényképfelvételeket az eredeti helyszínen, ami a biztosítási ügyintézést segíti. Tanács: felejtsék el a TikTok videók és Facebook Shorts-ok álló formátumát és készítsenek “fekvő”, horizontális képeket, mint ami kitölti a televíziójuk képernyőjét.

A képeken látszódjanak a járművek a baleset utáni helyzetükben, a gépjárművek rongálódásai és a környezet is. (Ehhez lehet, hogy pár lépést hátra kell lépni és több szögből is kellenek fényképek.) Ha ez megvan, akkor a papírok kitöltéséhez már nyugodtan álljanak be egy parkolóba, vagy hívjanak autómentőt, hogy a lehető legrövidebb ideig akadályozzák a forgalmat. Ha az úttestre szennyeződés került, akkor értesítsék az út kezelőjét! (Nagyon fontos: a fenti tanácsok nem vonatkoznak autópályán, vagy autóúton történt balesetekre!)

A mostani, konkrét esetben talán a parkolóba állásról szóló tanácsot kellett volna még alkalmazniuk a feleknek, de mentségükre szól, hogy a járműveken látszott, hogy balesetet szenvedtek és a sofőrök nem gondoltak arra, hogy Szombathelyen a járdákat is síkosságmentesítik munkagépekkel a forgalmasabb részeken. A látottak alapján a papírok kitöltése előtt a nagyobb alkatrészdarabokat letakarították az úttestről a sofőrök.

Kerítésnek csúszott, elhajtott

A múlt hét végi kis havazás több járművezetőn is kifogott. Jellemzően kisebb pályaelhagyásos balesetek, ráfutásos koccanások történtek. Vasárnap a szombathelyi Horváth Boldizsár körútról fordult rá az Esterházy Antal utcára a nyáron megszokott lendülettel egy Toyota vezetője. Az autó megcsúszott és nekihajtott az épülő bölcsőde drótkerítésének, amit megrongált. 

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen

A gépkocsi ezután tolatott, majd elhajtott a helyszínről. Az építési terület biztonsági őre messzebbről észlelte a balesetet és azonnal elindult a kerítéshez, majd látta, hogy az autó elhajt. A férfi felírta a rendszámot, majd értesítette a rendőrséget, akik a rendszám alapján rövid időn belül megtalálták az autót és annak vezetőjét is.

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen

Cikkünk korábbi szakaszában már leírtuk, hogy ha valaki másnak kárt okoz egy baleset során, akkor nem hagyhatja el a helyszínt anélkül, hogy nem egyeztetett a vétlen féllel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor értesítenie kell a hatóságokat, azaz vállalnia kell a tette következményeit. (Ha nem sikerül megállapodni a károsulttal, akkor a jármű kötelező biztosításának terhére rendezhető a kár, amennyiben a sofőr nem fogyasztott alkoholt, vagy kábítószert.)

Balra kanyarodásnál sodródott kerítésnek egy Toyota Szombathelyen

Ha ennél az esetnél a biztonsági őr nem veszi észre a balesetet, akkor később biztosan elővették volna a munkaadói a történtek miatt és magyarázkodhatott volna. A rosszabb eset pedig az, ha az építési területre egy megrongált kerítésen pl. gyerekek másznak be felfedezőset játszani és valaki balesetet szenved. Ilyenkor bíróság előtt kell elmagyarázni a terület tulajdonosának, az építésvezetőnek és a biztonsági őrnek, hogy hogyan történhetett meg ez.

Ha a sofőr a helyszínen marad és vállalja a tette következményét, akkor később izgulnia sem kell, hogy vajon eljutnak-e hozzá a rendőrök?


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.