Szerző: Szombathelyi Erdészeti Zrt. / 112Press 2020. január 04.

Nagyvad ritkítás Káld (84-es főút) közelében - érinti a Kéktúra útvonalát is

Több napon át tartó nagyvad vadászat kezdődött ma Káld közelében, ezért az arra járóknak figyelmeztetést adott ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

"A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt Káld-Hidegkúti vadászterületen 2020. január 4-én, 5-én, 8-án, illetve 11-én és 12-én állományszabályozó nagyvad vadászatot tart Társaságunk, mely érinti a térségben haladó Kéktúra útvonalat is.

Kérjük a Tisztelt Erdőlátogatókat, hogy a fent megjelölt időpontban a Farkaserdő területét, beleértve a Kéktúra útvonalat is, szíveskedjenek elkerülni!" - figyelmeztet a társaság.

Elgázolt szarvas a 88-as főúton - Fotó: Tánczos Mihály

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az érintett terület a 84-es főút közelében található, így az arra közlekedők fokozott óvatossággal közlekedjenek. (Bár, ahogyan  azt sokszor leírtuk már, nincs biztonságos sebesség vadbaleset ellen, de minél nagyobb egy jármű sebessége, annál nagyobb a személyi sérülés esélye.)

Fotónk baleseti helyszínen készült.

A Kéktúráról

A Vas megyei Írott-kő csúcsától a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig kanyargó, mintegy 1165 kilométer hosszú, huszonhét szakaszra felosztott túraútvonal Magyarország 79 kistáját érinti.

Az Országos Kéktúra nyomvonalának kialakítása az 1930-as évek elején vette kezdetét, s bár napjainkban is előfordulnak apróbb változások, érdemben közel hatvan esztendő múltán, a nyolcvanas évek végén fejeződött be. Az Országos Kékkör legemblematikusabb jelvényszerző túramozgalmának teljesítéséhez 151 különböző bélyegzőlenyomatot kell összegyűjteni.

A Kéktúra nagyvad-gyérítéssel érintett szakaszának leírása

Részlet a Kemeneshát-szakasz tudnivalóiból: A Scherg házaspár síremlékének érintésével továbbra is aszfaltúton jutunk a Banya-fák tisztáshoz. A Farkas-erdőben hosszú kilométereken át szilárd burkolaton haladhatunk - szerencsére itt nincs akkora forgalom. Egy útelágazáshoz érve a Csikászó-pataknál pillantjuk meg a Hidegkúti erdészház épületét, kerítésén a bélyegző dobozzal.   Aszfaltburkolatú utunk jobbra tér, mi pedig balra, földutakon haladunk tovább. Több helyen villanypásztorral őrzött területeket keresztezünk. A drótok szigetelt fogantyúkkal kiakaszthatók az áthaladás időtartamára.

Rövidesen elérjük Káldot. Itt a Korona büfében vagy az iskola épületénél kihelyezett dobozoknál bélyegezhetünk. A Dózsa György utcán hagyjuk el a községet. Erdőszélen haladva, szántóföldeken átkelve érkezünk meg Hosszúperesztegre, ahol a bélyegzőt a templom kerítésén leljük meg.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.