Szerző: ORFK-OBB, Hungaroring 2019. augusztus 17.

Ingyenes pályamotorozás a Hungaroringen - vasárnaptól lehet regisztrálni a Motofestre

A szeptember 1-jén megrendezésre kerülő program célja a balesetmegelőzés. Az idén eddig 33 motoros halt meg a hazai utakon.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ezzel a rendezvénnyel is csökkenteni szeretné a motoros balesetek számát és elő szeretné segíteni a biztonságosabb, tudatosabb közlekedést a magyar utakon.

Statisztikai adatok alapján idén augusztus 16-ig már 33 motoros vesztette életét Magyarországon közúti közeledési balesetben.

A szervezők 2019. szeptember 1-jén vezetéstechnikai tréning mellett olyan színes programokkal várják az érdeklődőket, amelynek köszönhetően méltán nevezhetjük az 5. éve megrendezett Motofest rendezvényt családi élménynapnak. A motorosok a vezetéstechnikai képzésre 2019. augusztus 18-tól jelentkezhetnek a Hungaroring honlapján, ahol a rendezvényről bővebb információ is megtalálható.

Motofest 2019

Fontos, hogy a jelentkezők elolvassák a részvételi szabályzatot, amiben pl. a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben a jogalkotók rendeletben szabályozták a nemzetközi licenccel rendelkező versenypályák zajkibocsátását.

Ennek megfelelően a zajterheléssel járó eseményeket is érinti a változás, így a pályára való felhajtást megelőzően ellenőrzésre kerülnek a motorok, a MAMI által a média parkolóban, ahol a regisztráció is lesz. Itt kapott matrica nélkül senki nem hajthat fel a pályára. A jogszabályban meghatározott maximális megengedett zajterhelést meghaladó zajszintet kibocsátó járművek nem tudnak a vezetéstechnikai és pályamotoros programokon részt venni. A programon azok a motorok, melyek nem gyári kipufogóval, ill. sportkipufogóval rendelkeznek, csak abban az esetben vehetnek részt, ha a kipufogóba szerelt hangtompítóval rendelkeznek.

A vezetéstechnikai rész elemei:  Fékezés-kitérés: Cél: a motorkerékpárt felgyorsítani 40km/h sebességre, egy elfektetett terelőkúpnál behúzni a tengelykapcsolót, a következő álló terelőkúpnál pedig mindkét fék fokozatos használatával meg kell állítani a motorkerékpárt.

Kanyarodástechnika: Cél: provokáljuk a tapadási határokat, főleg a kanyarokra, fordulókra kihegyezve. Ha még nem ért le a lábtartón a kopásjelző itt megérezheted ezt az érzést.

Programok:

7:30
Kapunyitás,

8:00
Helyszíni regisztráció kezdete

9:00 – 18.00
Ingyenes pályamotorozás a Hungaroring Formula 1 pályacsíkján

09.00-17.00
Rendőrmotoros ügyességi pálya
Hungaroring Motoros Akadémia vezetéstechnikai pálya
Gyerek ügyességi pálya

10:00-12:00 és 14:00-16:00
Kaszkadőr bajnokság

18:00
A rendezvény zárása


Folyamatos programok:

  • Gyerek műhely
  • Kerékcsere szimulátor
  • Kiállítások

 

A pályamotorozás nem verseny, hanem határaid megismerése és tudásod fejlesztése! Ennek pedig alapfeltétele motorod jellemzőinek ismerete és tudásszintednek megfelelő képzések megszerzése. Minden résztevőnek vezetéstechnikai képzésen kell részt vennie, szem előtt tartva a magabiztos motorkezelést a hétköznapokban, így ezáltal belépőt nyerünk a pályamotorozás regisztrációjára.

Számos az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által szervezett ingyenes és a motoros körökben is ismert iskolák képzési rendszeréből válogatva szerezheti meg mindenki az alapvető vezetéstechnikai, más néven balesetmegelőző tréningeken szerzett tudást. Már az eseményt megelőzően is beszerezhető a vezetéstechnikai tanfolyam elvégzését igazoló, kóddal ellátott kártya, amely a pályamotorozásra való regisztráció feltétele, de azoknak is jó hírünk van, akik a MOTOFEST eseményen szeretnének pályamotorozásra kódkártyát igényelni, mivel erre aznap is lehetőség nyílik az elvégzett tréninget követően. A pályamotorozáson a szabad helyek függvényében tudnak részt venni. A kódkártyákat a helyszíni regisztrációnál kérni fogják. 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.