Barion Pixel
Szerző: Vas Vármegyei Főügyészség / Fotó: Miskolci Gombász Egyesület 2023. augusztus 23.

Mérgező gombából készült a pörkölt - meghalt a gombaszedő édesapja

A férfi pereszkének gondolta a mérges pókhálósgombát és ajándékba kapott vargányával együtt elkészítette magának és az édesapjának. Ő túlélte a mérgezést, az édesapja azonban elhunyt. A férfit bíróság elé állítják.

A Vas Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vádirat szerint 2021. októberében, egy kemenesháti községben lévő lakóhelyének udvarán az általa szedett és lila pereszkének vélt – gombaszakellenőrrel meg nem vizsgáltatott – valójában mérgező pókhálós gombából és ismerősétől kapott vargányákból gombapörköltet készített, amiből édesapjával együtt ettek.

Az elkövető másnap gombamérgezés miatt kórházba került, ahonnan saját felelősségére távozott, majd az ezt követő nap a vádlottal együtt a sértettet is kórházba szállították a mentők gombamérgezés miatt, ahol az idős sértett elhunyt.

A sértett halála azért következett be, mert a vádlott az általa gyűjtött és ténylegesen nem ismert fajtájú – mérgező pókhálós – gomba gombaszakellenőrrel történő vizsgálatát elmulasztotta, és az ebből készített ételből adott a sértettnek is, aki gombamérgezést szenvedett.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Törvényszék fog dönteni.

Mérges pókhálósgomba Fotó: Szűcs Béla / MIGE

Finom gomba, de halálos mérgezést okozhat

Számos pókhálósgombafaj vesekárosító méreganyagot, orellanint tartalmaz. A mérgezés egyes esetekben (pl. mérges pókhálósgomba, csúcsos pókhálósgomba) halálos is lehet. Mivel könnyen összetéveszthetők más fajokkal, általánosságban elmondható, hogy a genus egyik faját sem ajánlott elfogyasztani. A lilás árnyalatú fajokat az ehető lila pereszkével is össze lehet téveszteni.

Az orellanin laboratóriumi kimutatása egyszerű, mert fluoreszkál. A méreganyagot legalább 34 fajból kimutatták már.

148087_915810774_big

A mérges pókhálósgomba júliustól októberig savanyú talajú lomberdőkben növő (főleg tölgy alatt), helyenként gyakori faj, de összességében ritka. Melegkedvelő. A gomba igazi veszélyességét a méreganyag hosszú lappangási ideje jelenti, ami miatt esetleg nem is hozzák kapcsolatba a jelentkező rosszulléttel. Elfogyasztása után súlyosabb esetekben 2-3 napos lappangási idő után halálos kimenetelű is lehet. Enyhébb esetben a lappangási idő akár 17 nap is lehet, ezekben az esetekben a beteg rendszerint maradandó károsodás nélkül gyógyul. Többszöri gombafogyasztás folyamán felhalmozódnak a méreganyagok! (Forrás: gombazo.hu)

Címlapkép: Miskolci Gombász Egyesület Fotó: Szűcs Béla

Bár a fenti gomba nevében is a "mérges" szó szerepel, de kérjük olvasóinkat, hogy általánosságban a "mérgező" szót használják az egészségre veszélyt jelentő gombák jelzőjeként.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.