Barion Pixel
Szerző: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2019. november 19.

Kártérítést kell fizetnie a börtönre ítélt szarvasgomba-gyűjtőnek az elpusztított orchideákért

Kártérítést kell fizetnie egy polgári per alapján annak a szarvasgomba szedőnek, aki gombászás közben elpusztította egy védett növény, a fehér madársisak egyedeit. A férfit korábban már büntetőeljárásban is felelősségre vonták természetkárosítás, környezetkárosítás illetve más bűncselekmények miatt és 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség kezdeményezésére a Szolnoki Törvényszék polgári perben hozott jogerős ítéletével kötelezte az alperest, hogy a Magyar Állam javára 110.000,- Ft kártérítést fizessen, emellett eltiltotta a védett növények egyedeinek veszélyeztetésétől, illetőleg károsításától.

Fehér madársisak - Forrás: Wikipédia

A polgári per előzményeként az alperest a Szolnoki Járásbíróság környezetkárosítás bűntette, természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt 1 év 10 hónapi szabadságvesztésre ítélte, mert 2016. május 15-én, Szolnok külterületén, ismeretlen társával, engedély nélkül, szarvasgombát gyűjtött. Az illegális tevékenység alkalmával mintegy 400 négyzetméteres területen az avart elsöpörték, a talajt kapával mélyen felvágták, miközben az orchidea fajhoz tartozó védett növényt, 11 tő fehér madársisakot, letapostak. A védett növényfaj egyedeinek pénzben kifejezett értéke tövenként 10.000 forint. A növény – a védettsége miatt – az állam tulajdonát képezi.

Fehér madársisak - Forrás: Wikipédia

A büntetőjogi marasztalást követően, törvényi felhatalmazás alapján benyújtott, a polgári pert megindító keresetében az ügyészség kifejtette, hogy a tölgyfa gyökerén élő szarvasgomba és a védett fehér madársisak szimbiózisban élnek, csak együtt képesek létezni. Külön-külön nem képesek önálló életre. Az avar széthúzásával megváltozhat az eddigi kedvező mikroklíma, a fák gyökereinek kiszáradása következhet be. A környezet, melyben a szarvasgombák és a virágzó növények együtt éltek, az alperes tevékenysége következtében veszélybe került.

A föld alatt élő gombák gyűjtésére szigorú természetvédelmi előírások vonatkoznak. Így az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli engedélyét kell beszerezni, illetve a gyűjtőnek egy hatósági képzésen is részt kell vennie, mindemellett a gyűjtéshez csak alkalmassági vizsgával rendelkező kutyát lehet igénybe venni. Tilos többek között az ásás, kapálás, a növények gyökerének károsítása. Ezen természetvédelmi szabályokat az alperes megszegte, magatartásával veszélyeztette a környezetet, míg a védett növények elpusztításával kárt okozott.

A Szolnoki Törvényszék az ügyészi keresetnek helyt adott és az abban foglaltaknak megfelelően hozta meg döntését.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.