Szerző: VMSZ 2021. július 26.

Ön visel mentőmellényt, ha vízre száll? - Online kérdőívben kérnek választ a vízimentők

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának felmérése a hobbisportolók mentőmellény-viselési szokásairól próbál átfogó képet kapni. A kérdőív kitöltése anoním, a válaszokat nem párosítják össze emailcímekkel. Nincsenek jó és rossz válaszok, minden válasz egyformán értékes számukra.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata online felmérést indított annak érdekében, hogy pontos képet kapjunk arról, miért nem hordanak a legtöbben mentőmellényt, amikor vízre szállnak kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy hasonló eszközökkel. 

Mentőmellényes diákok a szombathelyi Csónakázó tavon

A szakszolgálat 22 éve végzi a vízimentés feladatait, elsősorban a Balatonon. Ennyi tapasztalattal a hátuk mögött határozottan állítják, hogy a vízbefulladásos esetek nagy része elkerülhető lenne, ha az emberek felvennének egy mentőmellényt, mielőtt vízre szállnak.

Gyakorlat a lukácsházi víztározónál

Sajnos ők ezt sokszor már csak a tragédiát átélő családtagoknak tudják elmondani.  

Mentési bemutató a Balatonon

Szeretnének minél többeknek szólni arról, hogy mi mindentől ment egy mentőmellény: milyen, a széles társadalom számára akár ismeretlen helyzetek alakulnak ki élő vizeinken, amelyekben az életünk múlhat azon, hogy felvesszük-e a mellényt.

Csónakázó fiatalok Szombathelyen

Ezért kérik a hobbisportolókat, érintetteket, hogy töltsék ki ezt a kérdőívet.

Kirándulók a Rábán

Tegnap egy tizenéves testvérpár fulladt a Balatonba, ma  pedig egy középkorú férfi holttestét találták meg a döröskei tóban.

Holttestet kereső tűzoltók a Rábán

Mi az a SUP?

Sokszor elhangzik mostanában a SUP kifejezés a vizes sportoknál, de sokan még nem tudják, mi  is ez valójában. A stand up paddle kifejezés nagyjából állva evezést jelent és egy egyensúlyra építő, viszonylag könnyen elsajátítható sportról van szó. Ma már népszerűek a merevfalú eszközön kívül a felfújható "deszkák" is, amelyek kis helyen szállíthatók. Részletes leírás itt található.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.