Szerző: 112Press 2020. október 13.

Szembe tekert a menetiránnyal, taxi elé hajtott egy kerékpáros Szombathelyen

A Pozsony és Zanati utcák sarkán történt a baleset. Az elmúlt időszakban több hasonló eset történt, ahol menetiránnyal szembe közlekedő kerékpár ütközött személyautóval.

Az elsődleges adatok alapján könnyű sérülést szenvedett az a fiatal nő, aki a Zanati úton a behajtani tilos tábla ellenére a menetiránnyal szembe tekert az osztott kerékpárúton és a Pozsony utcából érkező taxi elé hajtott.
 
z_2a
 
A kerékpáros elesett és zúzódásos sérüléseket szenvedett, a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.
 
z_3a
 
A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Az elmúlt három hónapban legalább négy hasonló baleset történt ezen az útszakaszon.
 
z_5a
 
Az esős időben fokozott balesetveszélyt jelentenek a kapucniban, esőkabátban közlekedő kerékpárosok közül azok, akik a megszokás alapján nem fordítják el a fejüket pl. egy kereszteződésben, a kapucni által beszűkített látótér miatt pedig nem észlelik az oldalról érkezőket.
 
 
Óvatosabban az őszi időben
 

A csapadékos időjárás várhatóan egész héten kitart, így többfelé számíthatunk esőtől vizes, csúszós útszakaszokra, a szél pedig csökkentheti a járművek menetstabilitását. Az őszi-esős időszakban a közlekedés során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság jelentősen megnő. Ez a legkorszerűbb autókra is igaz, amelyeknek a vezetőit gyakran magabiztossá teszi a hajtás hatékonysága - ez azonban a fékezésre nincs hatással

Esős időben, az utak felszínén képződő pocsolyák miatt fokozott figyelemmel, amennyiben lehetséges, a pocsolyák, vízátfolyások kikerülésével és a haladási sebesség csökkentésével célszerű közlekedni. Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát.  

A borongós, esős őszi időben fokozott figyelmet érdemelnek a gyalogosok is. Előfordulhat, hogy az esernyőt használó gyalogos nem figyel az úttesten áthaladás körülményeire és ernyőjét úgy tartja, hogy az gátolja a kellő körültekintésben. Éppen ezért lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

Javasoljuk, hogy próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a párás, ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. (Forrás: ORFK)

 

Szembe tekert a menetiránnyal, taxi elé hajtott egy kerékpáros Szombathelyen
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.