Barion Pixel
Szerző: 112Press / Fotó: Olvasó 2020. június 20.

Majdnem lakástüzet okozott a fagyott virsli Szombathelyen

Rendkívül tanulságos történetet osztott meg velünk olvasónk. Néha apróságokon múlik, hogy baj történik, vagy hogy nem történik baj. Egy szombathelyi lakásban mindkettő megtörtént egy éjszaka alatt.

A lakástüzek többségénél nem lehet pontosan megállapítani, hogy mi okozta a tüzet. Pontosabban a megállapított elektromos zárlat esetén azt nem tudni, hogy magát a zárlatot mi okozhatta. A mostani esetből azonban ez pontosan kiderül.
 
Olvasónk egy szombathelyi társasházban lakik. Hajnali három órakor felébredt és kiment a mosdóba, majd a hálószoba felé tartva észrevette, hogy a dolgozószobában világít a monitor. Bement, hogy lekapcsolja a számítógépet. Ekkor érezte meg az erős szagot, az égett műanyag szagát.
 
-Megszaglásztam a számítógépet, hogy vajon abból jött-e, de úgy éreztem, hogy nem. Gyorsan ránéztem a fájlkezelőkben a meghajtókra, mind megvoltak. Azonnal nyomtam egy leállítást a gépre, de erre elkezdett frissíteni. A kezemet tördeltem, amíg lekapcsolt. A szag pedig nem csillapodott - mesélte olvasónk.
 
Majdnem lakástüzet okozott a felengedő virsli
 
-Közben feltűnt, hogy az íróasztalomon van egy zacskó virsli, ezt nem tudtam mire vélni, de nem foglalkoztam vele, fontosabb volt, hogy kiderítsem, honnan jön az égett szag, mi ment tönkre? A szobában LED-es világítótest van, mindegyik működött.  Végre leállt a számítógép és csend lett a szobában. Ekkor hallottam meg a folyamatos zúgást és sercegést, pont olyat, mint a filmekben az elektromos zárlatnál.
 
A férfi a hang alapján meg is találta a hiba forrását, az asztal és a polc mögött elhelyezett szünetmentes táp szikrázott és füstölt. Azonnal kikapcsolta a készüléket a rajta elhelyezett gombbal. A szikrázás megszűnt, de a recsegő hang nem és az egyik aljzat lyukán keresztül látszott, hogy továbbra is "villódzik" valami. Kihúzta a kábelt a konnektorból, majd készített pár másodperces videót, érthető okból izgatott állapotban, majd kivitte a lakásból a szünetmentes tápot.
 
Áramtalanítás után is füstölt és sercegett az eszköz
 
A virsli okozta a galibát
 
Az évek óta működő és utoljára decemberben "bolygatott" szünetmentes táp nem magától hibásodott meg és nem is az egyik rácsatlakoztatott elektromos eszköz okozta a zárlatot.
 
-Feltűnt, hogy a szikrázó aljzat vizes volt. Kiderült, hogy este a feleségem keresett valamit a mélyhűtőben, amihez kivette az útban lévő virslit és letette az asztalra. Közben telefonon hívták és elfeledkezett róla. A fagyott virsli órák alatt felolvadt és levet engedett és ez a víz az asztalról egyenesen a szünetmentes tápba csöpögött. Úgy tűnik, hogy ilyen behatásra nem készítették fel az egyébként nem olcsó eszközt, mert nem oldott ki a biztosítéka. 
 
-Parketta, fa szekrény, újságtartó volt a közelében, így ha lángra kap, akkor pillanatokon belül tovább terjedt volna a tűz, megsemmisítve a számítógépet, merevlemezeket és a szobában található sok mást is, a tűzoltás során meg eláztak volna az alattunk lakók. A feleségem nagyon sírt, amikor kiderült, mi történt. Egy apró feledékenység miatt sok mindent elveszthettünk volna. Szerencsére nem így történt - mesélte olvasónk, aki reggel ellenőrizte, érvényes-e a lakásbiztosítása és átnézte a többi csatlakozót is.
 
Kikapcsolás után is villódzott és sercegett a csatlakozóaljzat
 

-A feleségem éjjeli szekrényén mindig van egy pohár víz, a szekrény előtt meg egy hosszabbító volt eddig. Most azt is átraktam olyan helyre, ahol véletlenül sem folyhat bele víz. A nem használt eszközöket kihúztam. Az eset után sokkal jobban fogunk figyelni a biztonságra - zárta a beszélgetést a férfi.

 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.