Barion Pixel
Szerző: Magyar Közút 2021. február 10.

Teljes kapacitással dolgozik a Magyar Közút - videón magyarázzák el, hogyan

Az előrejelzések alapján csütörtökön viharos széllel markáns lehűlés veszi kezdetét, de ezt megelőzően ma és holnap is több megyében havazás, hófúvás és ónos eső is várható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban teljes kapacitással, összesen 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan, ütemezetten végzi majd országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetésben dolgozó 3300 fős állománya a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton, ugyanis az előrejelzések alapján a markáns lehűléssel együtt főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben a havazás mellett ma és holnap ónos eső is várható.

Ezen kívül a közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell – főleg a Dunántúlon, ahol akár 70-80 km/órás szél is lehetséges - mely a havazásban érintett területeken szerdán kisebb hófúvásokat is eredményezhet, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében. De akár az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt felázott talaj nyomán fákat is kidönthet a viharos szél. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják.

Téli üzem a Magyar Közútnál, Szombathelyen Fotó: 112Press archív

A téli üzemeltetési munkákat a társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. A markáns lehűlés miatt péntektől-vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly, ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek és az útszóró són kívül kálcium-klorid oldatot is használnak majd ezen tevékenységük során. A téli üzemeltetésről a társaság következő videójában további hasznos információkat tudhatnak meg a közlekedők.

Téli üzem a Magyar Közútnál, Szombathelyen Fotó: 112Press archív

A Magyar Közút a következő napokban is teljes kapacitással, minden rendelkezésére álló humán és gépi erőforrásával is azon dolgozik, hogy a folyamatos közlekedési feltételeket biztosítsa a járművezetők részére.

Egy képkocka a Magyar Közút videójából

Ugyanakkor arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy a héten várható téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére, elérhetőségeik megtalálhatóak az előbbi weboldalon.

Korábbi videónk a szombathelyi munkagépekről:

 

A fotók archív képek a 112Press archívumából, 2018-ból.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.