2017. november 10.

Videó: Vas megye felkészült a télre - értekezlet a katasztrófavédelemnél

A téli időjárásra való felkészülés témakörében tartott koordinációs értekezletet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A téli felkészülés keretében a Vas Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportjába delegáló szervezetek arról számoltak be, hogy a téli időszakban a veszélyelhárításban résztvevő, a közösségi közlekedést szervező és végző szervezetekkel, továbbá a közüzemi szolgáltatókkal együttműködve, milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a megye lakosságának biztonsága és ellátása a téli hónapokban is garantált legyen.

Az értekezletet Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Az igazgató kiemelte, hogy az értekezlet célja az, hogy az előző évekhez hasonlóan a társszervekkel megvitassák ki-hogyan készült fel a téli, esetenként extrém időjárási viszontagságokra. Hangsúlyozta a szervezetek közötti kapcsolattartás fontosságát. Szólt a Katasztrófavédelem veszélyelhárítási tervezéséről, a felkészülés jegyében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által elvégzett feladatokról. Beszélt továbbá az adatbázisok, nyilvántartások naprakészen tartásáról, az operatív munkát támogató feltételrendszerek meglétéről, valamint a lakosságtájékoztatáshoz, lakosságfelkészítéshez kapcsolódó sajtó megjelenésekről, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak az elmúlt időszakban a lakosság biztonságérzetének megtartásához.

DSC5464

Horváth László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója tájékoztatta az értekezlet résztvevőit az igazgatóság téli felkészülés érdekében tett feladatairól, többek között az útburkolatok hibáinak megszüntetéséről, a síkosságmentesítésről. Szólt továbbá a téli védekezés típusairól. Elmondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyében 1580 km közúthálózat megtisztításáért felel, amelyhez 61 munkagép áll a rendelkezésükre és további 131 lehívható munkaeszköz tulajdonosával is szerződést kötöttek.

DSC_3820

Dr. Baán Mihály alezredes a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára kihangsúlyozta a védelmi igazgatási rendszer működésének fontosságát és szerepét. Kitért a polgármesterek feladatkörére, és hatáskörére, az eddig elvégzett feladatokra.

DSC_3780

Poór Balázs tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője a katasztrófavédelem rendkívüli időjárás során jelentkező lakosságvédelmi feladatairól, a megyei operatív munkaszervek működéséről beszélt. Előadásában kitért közutakon rekedt személyek mentési feladataira, melegedőhelyeken való elhelyezésükre az ehhez rendelkezésre álló személyi tárgyi feltételekre. Tájékoztatott a Katasztrófavédelmi Munkacsoport feladatairól, kommunikációjáról, valamint a veszélyhelyzetbe bevonható erőkről, a megyei adattárakról.

DSC_3777

Bozsóki Attila alezredes parancsnok-helyettes, tájékoztatta a résztvevőket 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred téli veszélyhelyzet-felszámoló mentőcsoportjairól, bevethetőségükről, szervezeti felépítéséről.

DSC_3773

Az előadásokat követően a résztvevő szervezetek képviselői is beszámoltak szervezetük téli felkészüléséről. Elsőként, Labritz Béla Szentgotthárd város alpolgármestere kért szót, majd a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviseletében Jósvai Péter műszaki vezető az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviseletében Sztojka József műszaki vezető szólalt fel. Dóka Zoltán, az Északnyugat- Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. szolgáltató központ vezetője  beszélt a járművek téli felkészítéséről, szükség esetén melegedőbusz biztosításáról.

DSC_3809

Felszólalt továbbá Németh Csaba, a Mentőszolgálat képviselője, Gombás Róbert az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázszolgáltató Zrt. üzemegységvezetője, Nagy Gábor a MÁV Zrt. területi vasútbiztonsági vezetője, Gergelics Zoltán a GYSEV Zrt. vagyonvédelmi szakértője, Zsömbölygei Péter a Frutis KFT. ügyvezetője és Horváth Péter rendőr őrnagy, a Vas Megyei  Rendőr-főkapitányság részéről.

DSC_3794

Az értekezletet Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, igazgató zárta, aki a beszámolókat összegezve megállapította, hogy a delegált szervezetek a protokollnak megfelelően felkészültek a téli rendkívüli időjárási helyzetek kezelésére.

Vas megye felkészült a télre, értekezlet a katasztrófavédelemnélHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.