Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. szeptember 13.

Videó: Mentőautó összefogásból, madaraknak - Támogatók segítségével vásárolták meg a madármentő járművet

Hivatalosan is átadták Kőszegen azt a mentőautót, amivel sérült, vagy bajba került madarakat mentenek ezután is Vas megyében. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága ugyanis nem várt a protokoll eseményre, az átadásig húsz madarat mentettek meg az autó segítségével.

A kék matricás Ford kishaszonjárművel már Szombathelyen is találkoztunk az elmúlt héten. A Kámoni Arborétumhoz érkezett és egy sérült rigót szállítottak el vele, Sanyi, a botanikus kert macskájának bánatára.

Már az átadás előtt is sérült madarakhoz vonult az új madármentő autó

 
A hétfői átadásra a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont előtt került sor és több támogató is érkezett, akik nagyban hozzájárultak a praktikusan kialakított gépjármű beszerzéséhez.
 

 

 
Videónkban meghallgatható, hogy miért tartották fontosnak a támogatást. Köztük van az áramszolgáltató is, akik együttműködnek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával, hogy minél kevesebb madarat érjen áramütés, ami gyakran végzetes a számukra.
 
Támogatók az új madármentő autó mellett, Kőszegen
 
Az autó átadása után hangos méltatlankodásra is sor került. Egy rigó rikácsolt hangosan az ŐNPI munkatársának kezében. Ő még nem sejtette, hogy nem elfogyasztják, hanem szabadon engedik, miután megkapta a jelölőgyűrűjét. Az ablaknak repült rigót a múlt héten gyűjtötték be az autóval, hétfőn pedig megerősödve engedték szabadon.
 
Rigó, szabadonengedés előtt
 
A madármentők Vas megyéből hívható telefonszáma: 30/218-49-42
 
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 1994 óta működteti a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontot Kőszegen.
 
A központban vadon élő, sérült vagy elárvult védett madarakat és kisemlősöket fogadunk Vas megye teljes területéről.
 
Évente 5-600 segítségre szoruló állat fordul meg náluk, nagyjából felüket – rövidebb-hosszabb gondozást követően – sikeresen szabadon engedik.
 
Azzal az üzenettel keresték meg a környékbeli cégeket, hogy mentőmunkájuk még eredményesebb lehetne, ha kevesebb idő telne el a bajba került állat megtalálása és a szakavatott kezek közé jutása között. Ehhez egy olyan kishaszonjármű üzembe állítására volna szükség, amely kifejezetten madármentési feladatokat lát el.
 
A felmatricázott madármentő autó
 
A felhívás nyomán 8 cég és 1 magánszemély döntött a beszerzés támogatása mellett és az összegyűlt felajánlásokból megvásárolták a gépkocsit.
 
A madármentő autó beszerzését támogatták:
 
és további két cég, illetve egy magánszemély (nem kívánnak a nyilvánosság elé állni)
Átadás Kőszegen
 

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.