Barion Pixel
Szerző: 112Press /Tánczos Mihály 2022. augusztus 08.

Négy gólyával végzett áramütés egy szombathelyi villanyoszlopnál

Három idén kelt, jól fejlett madár a földre zuhant, egy az oszlop tetején maradt. Az egyik gyűrű alapján újabb nardai fehér gólya van az áldozatok között.

Múlt pénteken számoltunk be arról, hogy két fehér gólya zuhant a földre a szemtanúk előtt,  áramütést követően egy szombathelyi villanyoszlopról.
 
Három gólya teteme egy szombathelyi villanyoszlop alatt Fotó dr. Kóta András
 
Vasárnap este még szomorúbb helyszínre ért ki dr. Kóta András állatorvos, a város másik részére, a Fekete István Állatvédő Egyesület jelzése alapján. Az Erdei iskola úton egy út melletti villanyoszlop alatt három fehér gólya teteme feküdt, egy madár pedig az oszlop tetején maradt, miután az áramütés végzett vele.
 
Végzetes áramütést szenvedett gólya egy szombathelyi villanyoszlopnál - Fotó: 112Press
 
Az állatorvos elmondása alapján a madarakat nem egyszerre érhette áramütés, mivel az egyik madártetem néhány nappal korábbi lehetett. Az egyik madár lábán gyűrű volt, azt a gólyát június végén Koszorús Péterrel együtt gyűrűzte dr. Kóta András.
 
Nardán gyűrűzött gólya teteme egy szombathelyi villanyoszlop alatt Fotó dr. Kóta András
 
Ahogyan azt korábban megírtuk, a Rumi Külső úton történt áramütésnél is volt egy idén gyűrűzött nardai gólya az áramütéstől elpusztult madarak között.
 
Végzetes áramütést szenvedett gólya egy szombathelyi villanyoszlopnál - Fotó: 112Press
 
Az állatorvos ennek az oszlopnak a számát is bejelenti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságánál, hogy felkerüljön a legsürgősebben szigetelendő oszlopok listájára.
 
Végzetes áramütést szenvedett gólya egy szombathelyi villanyoszlopnál - Fotó: 112Press
 
Az elkövetkezendő néhány hétben még sok fehér gólya fordul meg az oszlop körül, mivel fontos gyülekezőhely van a közelben.
 
A fehér gólyát több ország is nemzeti madarának választotta. Csehország, Fehéroroszország, Litvánia és Ukrajna is nemzeti jelképeként tartja számon a magyarok számára is rendkívül fontos madarat. (Magyarország nemzeti madara egyébként a túzok.)
 
Végzetes áramütést szenvedett gólya egy szombathelyi villanyoszlopnál - Fotó: 112Press
 
Fontos lenne, hogy ne csak akkor töltse el büszkeség a szíveket, ha a gólya fészket rak egy településen, vagy az út mellett lépkedve szedi össze a kártevőket, hanem aktívan meg is kellene védeni a madarainkat, hogy a következő generációk ne csak könyvekből, vagy a weboldalak utódjaiból tudják meg, hogy egykor létezett egy ilyen madár is.
 
Az előző cikkünkben és videónkban érintettük, mit lehetne tenni ennek érdekében.
 

 

- Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.