Barion Pixel
2016. szeptember 07.

Videó: Szétszóródó propán-bután gázpalackok, beszorult sérült, forgalom visszafordítás az M86-os autóút gyakorlatán

A gyakorlat feltételezése szerint ráfutásos baleset történt az M86-os autóúton: propán-bután gázpalackok szóródtak szét az úttesten. Hirtelen fékezés miatt három személyautó is egymásba rohant.

Hamarosan átadásra kerül az M86-os főút újabb szakasza. Ezen útszakasz megismerése, valamint a rendkívüli helyzetekre való felkészülés érdekében tartott katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot szeptember 7-én a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak 2.

A társszervekkel közös, katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat – melyen a sárvári, szombathelyi és körmendi hivatásos egységek mellett a répcelaki önkormányzati, illetve a nicki önkéntes tűzoltók is részt vettek –, ezúttal egy tömegbaleset szimulációja köré épült. A karambolban a személyautókon túl egy veszélyes árut szállító teherautó is érintett volt, ezért a katasztrófavédelmi mobil labort is helyszínre riasztották.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak 4.

A feltételezés szerint ráfutásos baleset történt az M86-os főúton: propán-bután gázpalackok szóródtak szét az úttesten, erre lett figyelmes a veszélyes árut szállító tehergépkocsi sofőrje. Azonnal megállította a járművét, ám ekkor már késő volt, a hirtelen fékezés következtében az őt követő három személyautó egymásba rohant.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak  5.

Az egyik autó utasai beszorultak a roncsba, a másik kettőből viszont szerencsére ki tudtak szállni, annál is inkább, hiszen az utolsóként balesetet szenvedő jármű szinte rögvest lángokba borult.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak  3.

Nem sokáig haboztak a tűzoltók, azonnal a vízhez nyúltak. Megkezdték a lángok megfékezését, védősugarat szereltek a földre zuhant gázpalackok köré, amíg a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei meggyőződtek arról, hogy szivárog-e a veszélyes anyag valamelyik palackból, és mindezzel párhuzamosan feszítővágó berendezést, illetve hordágyat vettek magukhoz, hogy kiszabadítsák a roncsba beszorult sérülteket.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak 1.

Nagy volt a sürgés-forgás, folyamatosan dolgoztak a szakemberek az életmentésen, valamint a károk felszámolásán, azonban az elhúzódó mentés miatt ennek ellenére is hatalmas kocsisor torlódott fel az autóút Szombathely felé vezető szakaszán. A forgalmi rend visszaállításához a szalagkorlát átvágására volt szükség. Motoros roncsvágókat fogtak és akkora darabot vágtak ki a korlátból, hogy akár egy kamion is biztonsággal át tudjon rajta haladni, és a Győr felé haladó sávokon vissza tudjon fordulni. Utóbbi mozzanat begyakorlásának akár egy esetleges hóhelyzet kialakulásakor is kiemelt szerepe lehet.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak 6.

A tűzoltók a feladatok végrehajtásakor jelentős hangsúlyt fektettek a gyors és precíz életmentésre, az egyéni védőfelszerelések használatára, valamint a biztonsági előírások betartására. A gyakorlat gördülékenyen, szakszerűen zajlott, ezért a gyakorlatvezető „MEGFELELT”-re értékelte a tűzoltók munkáját.

Gyakorlat az M86-os autóúton- tömegbalesetet szimuláltak




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.