Frissítve: 2013. július 05.

Felgyújtott gyilkossági helyszín Szombathely közelében - Gyakorlat

Tűzvizsgálati továbbképzés és tűzoltási gyakorlat.

 A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálói továbbképzést tartott, melybe bevonta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyszínelő szakembereit is.


A tűzvizsgálat a tűz keletkezési idejének, helyének és okának felderítésére irányuló hatósági tevékenység, amelynek célja olyan tűzmegelőzési, tűzoltási beavatkozási tapasztalatok megszerzése, következtetések levonása, amelyek alkalmasak a tűzmegelőzési ismeretek bővítésére. A tűzvizsgálatot hivatalból meg kell indítani, ha a tűzesettel összefüggésben bűncselekmény gyanúja merül fel, valamint ha a tűzeset következtében haláleset történt. Ebből következik, hogy a hatóságoknak ezekben az esetekben a helyszínelés során szorosan együtt kell működnie.


A továbbképzés elméleti oktatásból és gyakorlati feladat végrehajtásából állt. Az elméleti oktatás megtartására március 26-án került sor. A képzésen a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult tűzoltó tisztjei és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyszínelői részletes előadásokat hallhattak a kriminalisztika, a bűnügyi helyszínelés, illetve a tűzvizsgálati helyszíni szemle lefolytatásának kérdésköréből.


A tűzvizsgáló továbbképzés gyakorlati feladatát május 8-án hajtották végre. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság -- az éves kiképzési tervének megfelelően -- tűzoltási gyakorlatot hajtott végre, melynek keretében szándékos tűzokozásra utaló nyomokat helyeztek el a helyszínen. A nyomokat a bűnügyi helyszínelőknek és a tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult tűzoltó tiszteknek közösen kellett felderíteni és értékelni. A helyszínelés során meg kellett találniuk a tűzesetet kiváltó okokat, elrejtett bűnjeleket. A vizsgálatot követően elkészítették a jogszabályokban kötelezően előírt okmányokat, illetve fényképdokumentációt.


A továbbképzés célja az volt, hogy a tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult tűzoltó tisztek és a rendőrség bűnügyi helyszínelői valósághű körülmények között elsajátítsák és begyakorolják a közös helyszíni szemle lefolytatásának szabályait, megismerjék a másik szakterület szakmai fogásait, és eredményesen működjenek együtt a bekövetkezett események felderítésében, az ok-okozati kérdések tisztázásában.

 

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.