Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség / Fotó/Videó: 112 Press 2019. január 23.

Letöltendőt kérnek a lakását többször felgyújtó közveszélyes férfira

A férfi hosszú idő óta megkeserítette egy társasház lakóinak az életét. A 112Press az egyik esetnél élő bejelentkezésben is figyelmeztetett arra, hogy nagyobb bajt is okozhat a férfi. Két hónap múlva már arról tudósítottunk a helyszínről, hogy a férfi lakása teljesen kiégett. Börtönbüntetés várhat rá.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség közveszély okozásának bűntette miatt emelt vádat az ellen a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló férfi ellen, aki több esetben gyújtott tüzet a lakásában 2017. őszétől kezdve Szombathelyen.

A vádirat szerint a vádlott egy második emeleti lakótelepi lakásban élt, ahol jelentős mennyiségű hulladékot halmozott fel az egyik szobában. Ebben a helyiségben több fából készült bútor és egy olajradiátor is volt.

A vádlott először 2017. májusában gyújtotta meg több helyen a szemetet, majd oltotta el a tüzet még a tűzoltók kiérkezése előtt.
2017. novemberében a vádlott már három alkalommal gyújtotta meg a hulladékot.

Többször is tüzet rakott a lakásban a zavart férfi

A lakók minden esetben észlelték a füstöt a vádlott lakása feletti lakásban és a lépcsőházban, és értesítették a tűzoltókat. A vádlott két alkalommal eloltotta a tüzet még a tűzoltók kiérkezése előtt, a harmadik esetben azonban már az ő beavatkozásukra is szükség volt a füstölgő szemétkupac oltására.

2018. januárjában a vádlott ismét meggyújtotta a szobában papírból, ruhaneműből és sörös dobozokból felhalmozódott szemétkupacot két nappal azt követően, hogy jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

 


A lakók ebben az esetben is észlelték a lakásból kiáramló füstöt és kormot, azonban hiába próbálták felvenni a vádlottal a kapcsolatot, ő nem engedett be senkit a lakásába, majd egy idő után távozott, otthagyva a lakást a lángoló hulladékkal.

 

 


A szoba kiégett a tűzben, az erkélyre vezető nyílászárók megolvadtak és kiszakadtak a helyükből, a szomszédos szoba mennyezetének műanyag borítása pedig elfolyt.

 

Olvasói fotó a helyszínről


A keletkezett füst és mérgező gázok bejutottak a tűzzel érintett lakás feletti – harmadik és negyedik emeleti – lakásokba a társasház szellőzőrendszerén keresztül, valamint a lépcsőházba, ezért közveszélyes helyzet alakult ki, mert a lakók élete, testi épsége mind a lakásukban, mind az onnan történő menekülés során közvetlen veszélybe került.

DSC_8088


A tűzoltók három gépkocsival érkeztek a helyszínre és fékezték meg a tüzet, ami a szakszerű beavatkozásuk nélkül kitörhetett volna a vádlott lakásából, tovább terjedhetett volna a társasház felső szintjeire és lángba boríthatta volna az épület szigetelését is.

DSC_8084

A tűz csaknem két millió forint kárt okozott a lakásokban és a társasházban.
 

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség börtönbüntetés kiszabását, valamint a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtásának elrendelését indítványozta a vádlottal szemben.

A belvárosban kiabál

A Barátság utcai társasház lakói ugyan fellélegezhettek az utolsó tűzeset után, ezzel egyidőben viszont a szombathelyi Kossuth Lajos utca egyik társasházának lakói kezdhettek félni, a férfi ugyanis oda költözött egy lakásba. De itt már nem csak a házban lakók szembesülhettek az új lakó furcsa szokásaival. Akik ugyanis a Thököly Imre utca felől érkeznek autóval, azok maguk is többször láthatták már a férfit félmeztelenül vitatkozni az erkélyen. A trágárságokat sem mellőző szópárbajt a férfi saját magával vívja, rendszerint egy sörösüveg társaságában.

Kapcsolódó képgalériák


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.