Barion Pixel
Szerző: Olvasó / 112Press 2021. február 09.

A leégett tiroli, hegyi motormúzeum, olvasónk szemével - Fotók

Január 18-án hajnalban kigyulladt és leégett egy komoly gyűjteménnyel rendelkező motormúzeum az ausztriai Hochgurgl közelében. Olvasónk a hétvégén járt arra és megörökítette a mostani állapotokat.

Feltehetőleg rövidzárlat miatt keletkezett tűz a motormúzeum kiállítóterében, 2021. január 18-án, hajnali 4.40-kor. A tűzjelző ekkor kapcsolt be.

Gurgl település riasztott tűzoltói 5 órára értek a 2200 méteres magasságban található helyszínre, de már nem volt esély a múzeum megmentésére, így a környező épületekre és felvonókra koncentráltak. Az oltásban 20 tűzoltójármű vett részt.

A leégett tiroli motormúzem, 19 nappal a pusztító tűz után Fotó: Olvasó

A 2016-ban megnyílt motormúzeum saját- és vendég kiállítási tárgyai nagyrészt megsemmisültek. A múzeum alapítói korábban azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy Európa legjobb motormúzeumát hozzák létre. A tűz miatt ez a cél szinte elérhetetlen távolságba került.

A kiégett tiroli motormúzeum Fotó: Olvasó

A Tiroler Tageszeitung beszámolója szerint a tüzet feltehetőleg egy meghibásodott monitor okozta a kiállítótérben. A kár mértékét a veterán járművek miatt nehéz felbecsülni, de Euró-milliókban mérhető.

A leégett tiroli motormúzem, 19 nappal a pusztító tűz után Fotó: Olvasó

Olvasónk nem egészen három héttel a tűzvész után járt a helyszínen, tőle kaptuk a felvételeket.

A leégett tiroli motormúzeum, 19 nappal a pusztító tűz után Fotó: Olvasó

Olvasónk beszámolója

Európa egyik legmagasabban található motormúzeumában 3000m2-en 230 klasszikus motort és ritka autót állítottak ki.

Még sosem láttam, pedig sokszor utaztam át alatta. Alatta? Igen, a fizetős kapu fölé építették fel a múzeumot. Terveztem is, hogy majd idén, 2021-ben meglátogatom. Tavaly szeptemberben voltam fenn utoljára, akkor az étterem nyitva volt, meg is néztük gyorsan. Sajnos zárásra értünk fel, így nem tudtunk fogyasztani. A tűztől sikerült megmenteni az éttermet, ide még vissza tudunk menni, ha megnyitják.

A leégett tiroli motormúzeum, 19 nappal a pusztító tűz után Fotó: Olvasó

Hol található? Tirolban, Ausztria egyik legnépszerűbb hegyi útját köti össze az Olaszországban található Jaufenpasszal. Érdemes egyszer elmenni egy körre. Vagy Ausztriából indulva, vagy Olaszországból, Bolzano fele. Nagyon népszerű Timmelsjoch, sokan járnak erre nyáron, autóval, motorrral, biciklivel.

A kiégett múzeumhoz vezető út

Mellékeltem képet, még 2019-ben, júniusban is nagyon látványos volt a közel hat méteres hóval. De induljunk el Ausztria irányából! Sölden fele visz az út. Itt található a 007 Elements. James Bond filmet is forgattak itt  és 3050 méteres magasságban csináltak egy kiállítást, ahová két lift visz fel. Söldent elhagyva kezdődik a kanyargós, emelkedős út, ami egészen felvisz a timmelsjochi volt motormúzeumhoz. Az út fizetős volt, de megérte az árát – írta olvasónk.

A motormúzeum és lenyűgöző környezete a Google Maps térképén

A fotókat és a beszámolót is köszönjük!

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.