Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2021. december 16.

Kriptovalutával fizettek a drogért - három fiatal került letartóztatásba

A soproni barátok a darknetről rendeltek drogot, amiért kriptovalutával fizettek, hogy titokban maradjanak. Az első 3 kiló rendben megérkezett, de a második adaggal már rendőrök is érkeztek. Egy Vas megyei házkutatás során kannabisz ültetvényt találtak és több kiló marihuána is előkerült.

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben egy hónapra három gyanúsított letartóztatását rendelte el.

A soproni – letartóztatott – gyanúsítottak barátok, akik 2021. november 22-ét megelőzően, pontosabban meg nem határozható időpontban, Sopronban elhatározták, és megbeszélték, hogy az ún. darkneten keresztül kábítószert fognak rendelni, amelyért kriptovalutával fognak fizetni.

A gyanúsítottak megállapodtak abban, hogy egyikük fogja megrendelni a kábítószert, mert ő ért a számítógépekhez és a kripovalutákhoz. A megbeszéltek alapján 2021. november közepén, laptopon a darknet eléréséhez szükséges böngészőn keresztül egy felhasználói névvel regisztrálva, egy – ezidáig még ismeretlen személyhez köthető – felhasználótól 3 kg amfetamint rendelt meg a lakóhelyén, amelynek ellenértékét kriptodevizával egyenlítette ki.  

darkneten rendelték az amfetamint a fiatalok, kriptovalutával fizettek

A gyanúsított a kábítószert – társa kérésének megfelelően – a társa korábbi ismerősének, soproni címére rendelte. A repülővel az országba érkező, és a későbbiek során a tanú címére kézbesített csomagot – figyelemmel arra, hogy a tanú a kézbesítéskor nem tartózkodott a lakóhelyén – 2021. november 22-én a gyanúsított személyesen vette át, illetve szerezte azt meg.  

A gyanúsítottak ezt követően úgy döntöttek, hogy újabb adag kábítószert rendelnek. 2021. november 22. után ismét rendelést adtak le a darkweben keresztül, és újfent 3 kg amfetamint rendeltek egy Vas megyei címre, amelynek ellenértékét pedig ismét kriptodevizával egyenlítették ki. A megrendelt kábítószer 2021. december 11-én érkezett meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közönséges levélküldeményként, azonban annak repülőtéri átvizsgálása során megállapítást nyert, hogy az kábítószergyanús port tartalmaz, ezért a nyomozó hatóság szemle keretében halaszthatatlan nyomozati cselekményként felbontotta és megállapították, hogy az valóban amfetamint tartalmaz.

A küldeményt végül annak Vas megyei címzett gyanúsítottja – tudva arról, hogy a csomag bűncselekményből származó dolgot, kábítószert tartalmaz – 2021. december 13-án délben átvette azért, hogy azt a megrendelő soproni gyanúsított részére átadhassa, amikor a rendőrök őt, és a helyszínre a csomagért megjelenő megrendelő gyanúsítottat rendőri intézkedés alá vonták. 

A soproni gyanúsítottak által megrendelt és a 2021. november 22-én megszerzett 3 kg amfetamin hatóanyag-tartalma – a gyanúsítottak számára legkedvezőbb hatóanyag-tartalmat figyelembe véve is – meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, és a továbbiakban megrendelt, és megszerezni kívánt 3 kg mennyiségű amfetamin hatóanyag-tartalma is – a gyanúsítottak számára legkedvezőbb hatóanyag-tartalmat figyelembe véve – meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát.

A 2021. december 13-án a Vas megyei ingatlanban tartott kutatás során a rendőrök egy ott lakó további – szintén letartóztatott – gyanúsított által létrehozott ültetvényt találtak az egyik melléképületben. A nyomozó hatóság az épületben 6.430 gramm, a gyanúsított szobájában pedig 686 gramm tömegű kannabiszt foglalt le. 

A végzéseket tudomásul vették, azok véglegesek.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.