Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022. szeptember 23.

Az útdíjrendszer buktatta le a szellemfuvart - 5 millió forint áfát fizetett be utólag a cég

Egy társaság olyan gépek közösségi értékesítésével akarta megúszni az áfafizetést, amelyek el sem hagyták az ország területét. A céget az útdíjrendszer buktatta le, 5 millió forint áfát fizetett be utólag.

A tagállamok adóhatóságai szorosan együttműködnek a határokon átnyúló csalásokban, a gyors nemzetközi információcserének hála a trükköző adózók nem kerülhetik el a csalás következményeit.

A NAV a szlovák adóhatóság megkeresésére indított ellenőrzést. A jelzett magyar cég egy szlovák társaságnak két gépet adott el több mint 18 millió forintért. A fuvarokat Szlovákiába a vevő intézte, a szlovák társaság vezetője a gépeket hiánytalanul átvette.

A beküldött bizonylatokon szereplő rendszámokat azonban a NAV munkatársai ellenőrizték az EKÁER-ben. Az útdíjvásárlások és kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. 

VÉDA-kapu Szombathely határában - a kép illusztráció

Az eladott gépek tehát nem hagyták el Magyarországot, így a hazai cég által adómentes Közösségen belüli értékesítésként számlázott ügylet egyáltalán nem volt adómentes. Az értékesítő a közölt tények alapján végül önként módosította bevallását, és több mint 5 millió forint áfát vallott és fizetett be a költségvetésnek.

 

A NAV hatalmas és sokrétű adatvagyonára támaszkodva gyorsan és eredményesen képes fellépni a költségvetést károsító magatartások ellen, a tisztességes vállalkozók védelmében.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.