Szerző: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság / ORFK / Fotó: 112Press 2018. október 21.

Közlekedési tanácsok autósoknak a megváltozott időjárási viszonyokra

Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is, hiszen kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási- és a látási viszonyok. A rendőrség tanácsai következnek, hogy ősszel is biztonságban lehessenek Vas megyei útjain.

A rendőrség minden évben időben próbálja figyelmeztetni a járművezetőket a megváltozó út- és látási viszonyokra és az ezzel járó következményekre, de személyes tapasztalatunk, hogy az első havas napokon nagyon sokan rácsodálkoznak arra a tényre, hogy autójuk nem állt meg azon a távolságon, amin egy száraz, meleg, napsütéses napon korábban már megállt. Bízunk benne, hogy a tanácsok nem kerülnek automatikusan a "Falra hányt borsó" mappába és a járművezetők fejben is helyére teszik az őszi, téli teendőiket saját érdekükben és a közlekedésben részt vevők érdekében is.

A rendőrség közleménye: Ne feledjük, a lassúbb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel még a kritikusabb őszi időszakban is minimálisra csökkenthető a baleseti kockázat. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.

Árokba csúszott egy Subaru Szombathely határában

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltaná ki. Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A gyalogos kabátja

Az őszi hónapok velejárói a rövidülő nappalok és a ködös, párás, hideg reggelek. Ez az időszak próbára teszi még a gyakorlottabb gépjárművezetőket is. A legtöbb problémát a szitáló esőtől, a lecsapódott párától, a lehullott levelekre eső csapadéktól, vagy a munkagépek által az útburkolatra felhordott sártól csúszóssá váló utak jelentik. Az úttestre lehullott falevelek elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, közöttük a mély kátyúkat is. A romló látási viszonyok, a ködfoltok és a ködös útszakaszok ugyancsak komoly veszélyforrásnak számítanak.

A motor az árokba csúszott, a motoros megúszta kisebb sérülésekkel

Az országos közlekedésbiztonsági kampány mellett - amely felhívja a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben – a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága és az ORFK is óvatosságra inti a gépjárművezetőket.

Árokfalnak csúszott egy Peugeot Sorokpolány közelében

Fontos hangsúlyozni, az autósoknak megfelelően fel kell készíteniük járműveiket és saját magukat is a megváltozott látási és időjárási körülményekre azért, hogy elkerülhessék a balesetveszélyes helyzeteket. A személygépkocsival közlekedők számos esetben csak az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, azonban az őszi közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó-folyadék és a páramentesítő is.

A rendőrség fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy:

 • Minden esetben ellenőrizze gépjárművét indulás előtt!
 • Győződjön meg arról, hogy az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tiszták és megfelelően működnek!
 • Gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról, és belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával stb.)!
 • Az ablaktörlő lapátokat cserélje ki, ha azok megrepedtek, vagy más okból nem képesek betölteni a funkciójukat!
 • Az ablakmosó berendezés legyen mindig feltöltött állapotban!
 • Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége nem megfelelő, vagy az abroncs egyéb okból alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, gondoskodjon a cseréjéről!
 • Közlekedjen körültekintőbben, óvatosabban, tartson nagyobb követési távolságot az elöl haladó jármű mögött és tervezzen hosszabb menetidőt!
 • Nedves, csapadékos úttesten számoljon a féktávolság jelentős növekedésével!
 • Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!
 • Tartsa észben, hogy az úttestre lehullott falevelek különleges közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek!
 • Ködben történő vezetés esetén válasszon lassúbb haladási sebességet, nagyobb követési távolságot, tartózkodjon az előzéstől, kapcsolja be a ködfényszórót, s mellőzze a távolsági fényszórók alkalmazását. A szem pihentetése érdekében iktasson be több pihenőt.
 • Minden esetben használja a biztonsági övet! 

Árokfalnak csúszott egy Peugeot Sorokpolány közelében

Ügyeljünk a vadveszélyre! Ősszel gyakrabban következnek be vadelütések, ezért óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk olyan útszakaszokon, ahol vadon élő állatok megjelenésére számíthatunk (ezt jelzőtábla is jelzi), a fokozott óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt.

Suzuki elé ugrott egy szarvas Kisunyom közelében 1-

Kérjük, válasszák meg helyesen autójuk sebességét, tartsanak megfelelő követési távolságot, induljanak el kellő időben otthonról és legyenek előzékenyek a közlekedés más résztvevőivel szemben!

Senki nem volt az utastérben, de ép ablakot sem láttunk

Ne feledjék, a közlekedési balesetek nagy része megelőzhető és a cél az, hogy mindenki hazaérjen!

(A képek illusztrációk.)


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.