Barion Pixel
2017. szeptember 02.

Kikerülte az utat lezáró rendőrautót - a helyszínen levették a munkagép rendszámát

Utólag nagyon rossz ötletnek bizonyult a trükközés, hogy ne kelljen kétszázötven métert kerülni egy baleset miatt. A sofőr nem sokkal később már gyalog folytathatta az útját, járműve egy parkolóban maradt.

DSC_4893

Súlyos baleset miatt kellett lezárni a szombathelyi Csaba út 86-os főút felé tartó sávját Szombathelyen, pénteken reggel. A forgalmat a rendőrök a Vásártér utca felé terelték. Az egyenesen haladó sávot egy keresztbe fordított, megkülönböztető fényjelzését használó rendőrautó is zárta, de akinek nem volt tiszta, miért foglalja el az utat az autó, annak rendőrök is segítettek. (Nem, ez nem vicc, több sofőr is értetlenkedett.)
 

DSC_4919

Éppen egy ilyen sofőrnek segítettek a rendőrök, amikor egy érkező munkagép egyszerűen kikerülte az utat lezáró rendőrautót és folytatta az útját eredeti úti célja felé, amit itt történetesen egy baleseti helyszín is keresztezett. A Vásártér utcától indított rádióhullámok azonban gyorsabbak voltak a munkagépnél, így mire az odaért a balesethez, addigra már a rendőrök is várták.

DSC_4928

A sofőr elkövette azt a hibát is, hogy megpróbálta kimagyarázni a kimagyarázhatatlant és elmondta, hogy nem volt egyértelmű a lezárás, mivel kettőből csak egy sávot zárt le a rendőrautó, így ő a belső sávon akadály nélkül tovább tudott haladni, tehát nem hibázott. A sofőrnek még akkor sem esett le, hogy talán nem kellene erőltetni a belső sáv történetét, amikor a rendőr kétszer is rákérdezett, hogy biztos-e ebben? A belső sáv ugyanis valójában a szemből érkezők balra kanyarodó sávja volt, ahogy az képünkön is látszik, ezzel viszont kettőre nőtt a sofőr által elkövetett szabálysértések száma.
 

DSC_4933

Nem javított a helyzeten az sem, amikor a rendőr lekérdezte a munkagép rendszámát, mivel kiderült, hogy a nyilvántartás alapján forgalomból kivont járműről van szó. A sofőr itt már csak egyet tehetett, beállt a legközelebbi parkolóba, ahol a rendőrök levették a jármű rendszámát, a sofőr pedig gyalog folytathatta az útját.

DSC_4957

Talán végiggondolta azt is, hogy mindössze 250 méteres kerülő miatt került bajba, ennyit spórolt volna ugyanis, ha sikerül a trükk és a rendőrök nem állítják meg. A kérdés költői: vajon megérte?

A kerülőút csak 250 méterrel hosszabb

 
"De hát befértem!"
 
A baleset helyszínén a 86-os főúton Körmend felől érkezők is lezárt kanyarodósávval szembesültek. A kanyarodósáv végén keresztbe fordított, megkülönböztető fényjelzését használó rendőrautó tiltotta elvileg a balra kanyarodást. Gyakorlatilag viszont voltak próbálkozók a rendőrautó előtt, mögött és két rendőrautó között is. Volt olyan, akit az előtte "hadonászó" rendőr sem zavart volna, ha az odébb áll, átmenni viszont nem akart az egyenruháson. "De hát befértem!"- adta az ártatlant, viszont ő még időben észrevette, hogy viszonylag kevesen vevők a humorára a roncs mellett, így meghallgatta a fejmosást, majd büntetés nélkül távozhatott. (A sofőrön látszott, hogy nagyon megszeppent, gondolatban valószínűleg már lemondott több tízezer forintról, így szinte el sem akarta hinni, hogy távozhat. Valószínűleg ő tanult az esetből.)
 
Ez a sofőr is megúszta büntetés nélkül
 
Ilyen a jó oktató
 
A szombathelyi baleseti helyszíneken többször is láttunk már olyan oktatóautókat, amelyek többször is elhaladnak a rendőri forgalomirányítással biztosított helyszíneken. Az oktatók szándékosan térnek vissza ezekre a helyekre, hogy a tanulók ilyen szituációval is találkozzanak. Ezt követendő példának tartjuk.
 
DSC_4912
 
Vezetői engedély nélkül sietett
 

A mostani eset hasonlít arra a meggondolatlan cselekedetre, amit egy három évtizede jogosítvány nélkül vezető férfi követett el a télen, amikor rendőrök által megállított kocsisort került ki, de a rendőr nem állt el az útjából, hiába akart tovább menni. A férfi nem tudta átadni a vezetői engedélyét, mert az soha nem volt neki, de a kölcsönbe kapott autóval is gondok voltak (például nem volt műszaki engedélye), így a rendőrök ott is levették a helyszínen a rendszámot.

Rendszám nélkül tolhatták mellékútra az autót, mivel senkinek nem volt vezetői engedélye

Aki nem hiszi, hogy egy-egy léezárásnál ilyesmi megtörténik, annak ajánljuk tanulmányozásra korábbi írásunkat.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.