Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. január 28.

Kihelyezték a táblákat, már mérhet a traffipax az új TrafiBox-ból Szombathelyen

A táblák kihelyezésével már működtethető az új szombathelyi TrafiBox. Február közepéig egy újabb traffipax házat is telepítenek, azt Zanat városrészre.

Egy hete számoltunk be arról, hogy valaki elfordította a néhány hete telepített TrafiBoxot a szombathelyi Muskátli utcában. Azt is megírtuk – bár a hozzászólások alapján sokan azt már nem olvasták el -, hogy mivel még nem helyezték ki a kamerára figyelmeztető táblákat, ezért a TrafiBox egyelőre még nem használható arra, hogy abban traffipaxot helyezzenek el.

Kikerültek a figyelmeztető táblák, már mérhet a TrafiBoxból a traffipax a szombathelyi Muskátli utcában

Szombaton a Magyar Közút munkatársai kihelyezték a táblákat, ezért már a sebességmérő műszer dobozba helyezésének sincs akadálya.

TrafiBox a szombathelyi Muskátli utcában, egyelőre traffipax nélkül

A szabályosan közlekedőknek nem kell tartaniuk a műszertől és azoknak sem, akik csak néhány kilométer/órával lépik túl a megengedett sebességet. (Sok esetben a gépkocsi műszere által kijelzett 52 km/óra feleltethető meg a valós 50 km/órás sebességnek.)

Kikerültek a figyelmeztető táblák, már mérhet a TrafiBoxból a traffipax a szombathelyi Muskátli utcában

Ha viszont valakinek 67 km/órát mutat a sebességmérője egy 50-es szakaszon, akkor már rághatja a körmét, hogy vajon érkezik-e 39 ezer forintos büntetésről értesítés, mivel 66 km/órától „jár” a közigazgatási bírság. Ha valaki 63 km/órás valós sebességgel halad és a rendőrség éppen ott mér sebességet, akkor megállítás esetén szabálysértési bírságot kaphat, jellemzően 55 km/órás sebesség felett.

TrafiBox a szombathelyi Muskátli utcában - Légifotó: 112Press

Egy légifelvételen megmutatjuk, hogy a Muskátli utca egyes szakaszain mekkora a megengedett sebesség. A TrafiBox várhatóan a Vadász vendéglő irányába néz majd, de akár figyelheti a városba érkezőket is. A házban nem mindig lesz műszer, de mire a sofőr ki tudja venni, hogy aktuálisan mérnek-e a dobozból, addigra már jellemzően késő.

A szombathelyi Muskátli utcában érvényes sebességkorlátozások Légifotó: 112Press

Új TrafiBox épül Szombathely-Zanaton

Információink szerint két héten belül elkészülhet a zanati városrészen is a traffipax-ház. Ezt a városrészt átszelő 86-os főútra telepítik és a közelben lakók életét könnyítheti meg a csökkentett sebességű forgalom. A 86-os főút nagyjából párhuzamosan halad az M86-os autóúttal, de néhány autós matricavásárlás nélkül is szereti élvezni a gondtalan suhanás élményét, még akkor is, ha az út történetesen lakott területen halad keresztül.

Kikerültek a figyelmeztető táblák, már mérhet a TrafiBoxból a traffipax a szombathelyi Muskátli utcában

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy aki tartani akarja a tempót az M86-os autóúton haladókkal, de Szombathely-Zanaton 110 kilométer/órás sebességgel beméri a traffipax, akkor a sofőr, vagy az üzembentartó 6 előéleti pont mellé még 169 ezer forintos pénzbírságra is számíthat.

A Vadász vendéglő felől érkezőket fogja elsősorban figyelni a traffipax

Mekkora sebességtúllépésnél „villan” a traffipax?

Ha valakit fixen telepített sebességmérővel bemérnek (beleértve a cikkben jelzett TrafiBox-ból dolgozó sebességmérőt is), akkor jelenleg 39 ezer forint a legkisebb kiszabható büntetés. Kigyűjtöttük, hogy adott megengedett legnagyobb sebességek esetén mekkora sebességtől lehet számítani közigazgatási bírságra.

A gyorshajtók figyelmébe: 2024-ben az alábbi sebességektől mérhet be a traffipax

Ha valaki kíváncsi arra, hogy egy adott sebességtúllépésnél mekkora büntetésre számíthat, akkor javasoljuk a "gyorshajtás büntetés kalkulátor" használatát.

Korábbi videóink a témában:


 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.