Szerző: Agrárminisztérium / Videó: 112Press 2021. augusztus 25.

Kezdődik a szarvasbőgés - nagyobb a vadbaleset esélye az erdők, szántók közelében

Először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat és tapasztalatok alapján megszaporodik a szirénák hangja is az erdőkön áthaladó utaknál. Sokszor a fokozott figyelem sem elég a balesetek elkerülésére.

Az Agrárminisztérium tett közzé a szarvasbőgés időszakávaé összefüggő veszélyekre figyelmeztető közleményt. Sokszor ismételt véleményünk a közlemény végén olvasható. A videók korábbi Vas és Zala megyei baleseteknél készültek.

A szarvasbőgés a természetföldrajzi jellemzőktől, az ökológiai adottságoktól és az időjárástól függően először az ország déli és nyugati részein kezdődik, először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, és folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva általában a zempléni tájegység gímszarvasai zárják a sort.

A bőgési időszakban a szarvasok izgatottabbak, jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra. A szarvasok viselkedése megélénkül, késő délutántól kora délelőttig aktivitásuk fokozódik. A hidegre forduló időjárás növeli a bőgés intenzitását, fő bőgésben a szarvasok egész nap mozgásban lehetnek.

A szarvaselütés súlyos következményekkel járhat, nemcsak a vad sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. Ugyanis a viszonylag magas testfelépítésű szarvas a szélvédőbe csapódva az utastérbe juthat. Az elütés következtében a nagy erőhatás miatt annyira megsérülhet a karosszéria, hogy az autó akár totálkárossá is törhet.

A vadgázolások elkerülése érdekében szürkülettől, illetve az erdős környezetben vezető utakon egyéb időben is, mérsékeljük a sebességet, így csökken a féktávolság. Ha pedig vadat látunk, akkor érdemes lassítani, mert a vad viselkedése kiszámíthatatlan, megugrására, gyors, hirtelen irányváltására bármikor számítani lehet, és arra is, hogy egyszerre több egyed is felbukkanhat.

Ha mégis megtörténik a baleset, az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat.

Baleset esetén hívni kell a 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül.

Nincs biztonságos sebesség vadbaleset ellen - szerintünk

A 112Press rendszeresen beszámol nagyobb Vas megyei vadbalesetekről. Sokszor leírtuk már, hogy a hatóságok figyelmeztetésével szemben szerintünk nincs biztonságos sebesség, amivel el lehet kerülni egy vadbalesetet. Több cikkünkben számoltunk be olyan esetről, ahol már álló autóba rohant bele szarvas, sérülést okozva az autóban ülőknek.Fontos, hogy minél kisebb a jármű sebessége, annál kisebb a komolyabb sérülés esélye is, azonban irreális elvárás és  környezetszennyező lenne 20 km/órával közlekedni az erdős szakaszokon.

Sok sofőr számára még mindig meglepetés, amikor megtudja, hogy hiába nincs valahol vadveszélyre figyelmeztető tábla, kártérítésre nem számíthat a vadásztársaságtól, vagy az út kezelőjétől.Tapasztalatunk alapján a vadriasztó sípok sem hatékonyak már, sem az ezer, sem a tizenötezer forintos. Ezeket ugyanúgy megszokták a vadak, ahogyan az autókat is. Vas megyében nem ritka látvány az út szélén legelésző szarvas, vagy őz. Ha valaki ilyet lát, akkor lebeszéljük arról, hogy rádudáljon a vadakra, mert ijedtükben nekirohanhatnak egy másik járműnek (vagy éppen a dudálónak).A járművezetők a fokozott figyelem mellett annyit tehetnek, hogy a járművükre Casco-t, vagy  jóval olcsóbban a KGFB mellé kiegészítő vadkár biztosítást kötnek, így vadbaleset esetén legalább a káruk nagyobb része megtérül.

A vadásztársaságok pedig vadkerítés és vadátjáró telepítésével tudnának hozzájárulni a közlekedés biztonságához.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.