Barion Pixel
2017. augusztus 26.

Keresztbe fordított buszok is védték a karneválozókat Szombathelyen

A legtöbb embernek talán le sem esett, miért "akadt el" néhány busz a Savaria Történelmi Karnevál behajtási útvonalainál. A szervezők az elmúlt hetek eseményeit is számba vették a tervezésnél.

A tömegrendezvények a tömeg számára a szórakozásról, kikapcsolódásról szólnak, a szervezőknek pedig kiemelkedően fontos, hogy ezt biztosítsák és a legtöbbször a mulatók nem is veszik észre, vagy nem vesznek tudomást ezekről az apróságokról.

DSC_2968

2017. számunkra legfeltűnőbb újdonságai a karneválhoz bevezető főbb útvonalak mentén "elakadt" monstrumok, autóbuszok voltak. Természetesen szó sincs elakadásról és sok vendég nem is szembesült egynél több ilyen busszal, ha ott ment ki, ahol érkezett. Sok értetlenkedést hallottunk, pl. "minek kell buszokkal bejönni ide", de fültanúi voltunk az ébredésnek is: "basszus, lehet, hogy azért vannak itt, hogy ne lehessen berongyolni a tömegbe autóval?" Igen, pontosan azért.

A szombathelyi rendezvény biztosításánál a szervezők kézenfekvő, gyorsan "telepíthető" és kevésbé feltűnő módját választották a biztonság növelésének. Vannak utak, ahol biztosítani kell a járműforgalmat a karnevál irányába, pl. a mentőknek, de az áthaladás itt sem csak annyiból áll, hogy valaki begurul a lezárt területre. Látogatók elmondása szerint az egyik áteresztési pontnál valami furcsa dolgot vettek le a rendőrök az útról. A leírás alapján ez Stop-Stick-szerű eszköz lehet. Korábban részt vettünk ilyen eszközök bemutatásán, ennek a videója itt tekinthető meg.

DSC_2809

Sokan dolgoznak a háttérben

A korábbi években megszokott módon  most is sokan dolgoznak azért, hogy a látogatók szórakozása zavartalan legyen. A mentők, tűzoltók jól láthatók és az előbbieknek már több dolga is akadt rosszulléteknél. A tömegben sétáló egyenruhás rendőrök a rosszban sántikálóknak, zsebeseknek, garázdáknak okoznak kellemetlen pillanatokat, de az ismert zsebmetszőknek, vagy rosszfiúknak (esetleg rosszlányoknak, a szót nem prostituáltként értelmezve) civilruhás "árnyékaik" is lehetnek.

DSC_2835

Sok polgárőr teljesít szolgálatot a karneválon. Helyszínt, felvonulási útvonalat biztosítanak és robogóikkal gyorsan eljutnak egyik helyről a másikra. Önkéntes fiatalokkal is találkoztunk.

DSC_2963

Jelmezes felvonulás

A fenti "apróságok" is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Savaria Történelmi Karneválra látogatók nyugodtan szórakozhassanak. A következő videóban már nyoma sincs az előbb felsoroltaknak, mert a szolgálatban lévők a háttérben végzik a munkájukat.

Összetartó csapat

Késő este futottunk össze az alábbi képen látható vidám társasággal. A fotó érdekessége, hogy a gyerekeket leszámítva a legtöbben rendszeres szereplői cikkeinknek, videó- és fotóösszeállításainknak. Csak azok a beszámolók kevésbé vidámak, a fotóalanyok többségén egyenruha van és néhányuk arcát kitakarjuk. A kép arról is árulkodik, hogy munkán kívül is összetartó csapatról van szó.

DSC_2983

Apró incidens

Beszámolókból értesültünk arról, hogy pénteken késő este egy második világháborús német egyenruhába öltözött férfi "tréfásan" karlendítéssel üdvözölte a zsidó udvarhoz érkezőket, mindezt dél-szláv gyökerekkel rendelkező karneválozók előtt. Az utóbbiak nem csak szóban adtak hangot értetlenségüknek, így többek között itallal borították arcon a karlendítőt, aki mellől gyorsan kihátráltak az ismerősei. A férfi bocsánatot kért és azt mondta, ő így próbált hagyományt őrizni...

 

.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.