Barion Pixel
Szerző: Tánczos Mihály Frissítve: 2014. augusztus 26.

Két tucat karneváli videó - koncertek, bemutatók, légifelvételek

Egy helyre gyűjtjük nyilvános videóinkat a XV. Savaria Történelmi Karneválról. Zenei csemegék, előadások, bemutatók, életképek, felvonulások, ceremóniák. Sok-sok óra szórakozás.

Készítettünk egy gigantikus videó-összeállítást a Savaria Történelmi Karneválon általunk rögzített képsorokból. Bízunk benne, hogy minden látogatónk talál kedvére valót a felvételek között. Ha így van, akkor kérjük iratkozzon fel videó-csatornánkra, illetve nyomjon egy lájkot frissen indult oldalunkra a címlapon. Ez nekünk olyan, mint a fellépőknek a taps. Előre is köszönjük!

Kezdjük is a végén. Felvételünkön Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese sétál be a tömegbe és facsargatja a női szíveket a karnevál zárókoncertjén. Ez a Vidéki Sanzon, mi pedig köszönjük, hogy az énekes megcélozta kameránkat.

 

Nem sokkal korábban a hivatalos karneválzáró ceremónián személyes kedvenceink, az Artistica Anam Cara vidám akrobatái léptek fel tüzes produkciójukkal. Ők azok, akik akkor is jókedvűek és hangosak, ha esik az eső. Íme...

 

Boldog 20. születésnapot Collegium Gladiatorium! Igaz, ezúttal az ünnepeltek adtak parádés műsort az arénában helyet foglalóknak és állóknak. A gladiátorok közel 2000 ember előtt küzdöttek meg egymással. A közönségnek ezúttal is sokat kellett használnia a hüvelykujját szavazásra. Élet, vagy halál...

 
Horváth Meggiet és Peltzer Gézát jól ismerik Szombathelyen. Az egyedi hangú énekesnő most sem fukarkodott a grimaszokkal, Gézáról pedig azt is érdemes tudni, hogy a zene mellett újságíróként dolgozik a Vas Népénél.
 
 
Bár a karnevál fő attrakciójának számító, több tízezer embert vonzó szombat esti felvonulás a felhőszakadás miatt elmaradt, de a vasárnapi esőnapon is sokan voltak kíváncsiak a jelmezesekre.
 
 
Vannak közelebbi képkockáink is a felvonulókról. Az alábbi videót a visszaérkezés előtt készítettük a hosszú körúton megfáradt rélsztvevőkről. Mindkét vonulós videóban eredeti hangsávok találhatók, kérésre most nem kevertünk alá zenét.
 
 
A hosszú menet végén jöjjön egy kis erőtadó pálinka. Ez a szombathelyi verzió...
 

A Magna Cum Laude zenekartól még egy számot mutatunk. Maradunk az alkoholnál, azaz az utolsó pohár bornál.
 
 
 
A Fő téren futottunk bele egy spontán szűzességi tesztbe, ám videónk végére egy megmosolyogtató félreértés is becsúszott.
 
 
 

Kassai Lajos lovasíjász az idén sem tévesztett célt. A világbajnok lóról és a nézőtér tetejéről is telibetalált. Mutatjuk.

 
Aki megmenekült a magyarok nyilaitól, az most bepillantást nyerhet a késő római hadviselésbe is. Ráadásul láthatja az egyik vezért még kisfiúként.
 
 
Bulcsu vezér hagyományőrzői kifogtak egy felhőszakadást, de becsülettel végigcsinálták a sólymászbemutatót. Igaz, az egyik sólyom úgy döntött, nem áztatja a tollait, ezért aztán felült egy fára és várta az eső végét, de néhány perc után azért visszatért a gazdájához.
 
 
Az Árpád-kori haditorna is esőben zajlott a Történelmi Témaparkban. A videóban több féle hadijáték szabályai is elhangzanak és természetesen közben csattognak a fegyverek
 


Sajnos a cseh lovagok párviadalain nem tudtunk ottmaradni, így csak a bevezetővel szolgálhatunk.

 


 A Savaria Legio háremrablásra vetemedett, adószedés címén. Bár egy kiadós eső ezt is elmosta, de így is sikerült behajtaniuk a sarcot a nézőktől, amit a zord katonák és a hastáncosok jótékony célra fordítanak.

 

A Korok Csatája évek óta egy elvont össznépi ölöndülés, amikor a hagyományőrzők nem túlságosan ismert hagyományokat elevenítenek fel, nem feltétlenül korhű eszközökkel. Sajnos az idén az esőnap miatt előre hozták a programot és minden résztvevőnek utána gyorsan készülnie kellett a nagy menetre, ezért aztán a korábban hosszan tartó csihi-puhi az idén csupán szimbolikusra sikeredett.

 

A csaták után most jöjjön egy kis szerelmi történet a Művészetek utcájából...

 

 

Egy kicsit fokozzuk a tempót, cigányzenével. Ők a Mahala Rai Banda, Romániából.

Ha már forr a vér, akkor keverjük a cigányzenét egy kis flamencoval. A Forum Színpadon Lakatos Mónika és Juan De Lerida.

 
A Tarisznyások együttes dalait nem csak a gyerekek, de a felnőttek is énekelték a Művészetek utcájában.
 
 
 
A zuhogó eső önmagában nem ok arra, hogy valaki ne menjen el egy szabadtéri koncertre. A Firkin koncerten pogózó fiatalokat, bőrig ázott párokat örökítettünk meg kameránkkal, amibőlk még másnap is folyt a víz.
 
 

A szombati felvonulást elmosta az eső, mi pedig megörökítettük a folyamatot, a bizakodó tömeg gyülekezésétől a program lefújását hirdető rendőrautóig. A felvételből az is kiderül, milyen remek hangosbeszélője van a szombathelyi mentőautónak, aminek segítségével udvariasan kérték a sétálókat, hogy engedjenek utat a mentőnek.

 
A pénteki felvonulásra a magasból is bekukkantottunk. A földről látványosabb, de így meg jól látszik a tömeg...
 
 
Jártunk divatbemutatón is. Azt fontos kiemelni, hogy ez nem korhű ruhák bemutatója, hanem a tógák, tunikák újraálmodása, a XXI. század karneváljára.
 
 
Ismét egy utcákon átívelő légifelvétel. Eredetileg sokkal rövidebbre szántuk, de annyian álltak meg érdeklődni, hogy több kört is tettünk, külön attrakcióként. Íme egy összevágott légúti-beszámoló.
 
 
Színpadon a Mokka Tribute zenekar.
 
 
A Tüzes Játékok évek óta teltházas rendezvény. Azt sokan sajnálták, hogy a kupola nem lángolt a show végén. Egy korábbi előadáson a keretjátékhoz használt vár a műsor végén porig égett, a közönség legnagyobb örömére.
 
 
Furcsa kreatúrák a Freak Fusion Cabaret szórakoztató előadásában.
 
 
A XV. Savaria Történelmi Karnevál nyitóceremóniája, vágatlanul.
 
 
Adót szed a Fekete Sereg. A termelői piac árusai ebbe nem voltak beavatva, de saját érdekükben befizették a hadisarcot.
 

Az új karneváli helyszínen elítéltek egyházi témájú festményeit mutatták be.

 

 
Szeretjük a kulisszatitkokat, ezért kedveljük a következőhöz hasonló beszélgetéseket is. Kár, hogy félbe kellett szakítanunk.
 
 
És végezetül a zárás utáni utószó, ami a rendezőknek szól. Ezzel mi zárjuk is karneváli összefoglalónkat.
 
 
Bevalljuk, a címben nem mondtunk igazat. Két tucat videót ígértünk, de végül 33 lett. Maradhat?
Ha értékeli, hogy sok-sok órát töltöttünk forgatással esőben és napsütésben, majd szintén sok órát foglalatoskodtunk a vágással és a nagy méretű anyagok feltöltésével, akkor kérjük ajándékozzon meg minket egy lájkkal a 112Press Facebook oldalán. Ez ösztönzőleg hathat ránk, hogy jövőre is sokszor megnyomjuk a [REC] gombot a karneváli rendezvényeken.
 
Ha nem tetszett, amit látott, akkor írja meg nekünk, hogy tanuljunk belőle. Természetesen azt is örömmel olvassuk, ha valaki felfedezi magát, ismerősét, kedvenc előadóját stb.

 

 

 
 
 

Szavazás

Hozzászólások

2.
2014. augusztus 28. 22:29 - liliverde81

Téged holnap betiltanak. Ha magamból indulok ki, akkor még sok helyen bámulják majd a videókat munkaidőben :D De a zenénk is megvan, amit hallgatunk

1.
2014. augusztus 28. 22:23 - liliverde81

Döbbenet. Önmagában ez az összeállítás is az. De ugye jól sejtem, hogy egyetlen ember vette fel, vágta és tette közkincsé az egészet? Egyetlen szó passzol erre: KÖSZÖNÖM!

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.