Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. június 19.

Kamion hajtott neki a pár napja felállított magasságkorlátozó kapunak a Tesco parkolójánál

Nem kellett sokáig várni ahhoz, hogy egy megszokásból vezető sofőr neki hajtson a pár napja felállított magasságkorlátozó kapunak Szombathelyen. A kapukkal azonban van egy kis gond.

Kamion hajtott neki a magasságkorlátozó kapunak
 
Tegnap számoltunk be arról, hogy a szombathelyi TESCO hipermarketnél magasságkorlátozó kapukkal vetnének véget az évek óta tartó szélmalomharcnak, amit a parkolóba szabálytalanul behajtó és komoly károkat okozó  teherszállító járművekkel folytatott az áruházlánc.
 
A forgalmas behajtót le kellett zárni - a négy felkiáltójel a raklapon nem túl dekoratív
 
Cikkünk megjelenésére a 86-os és 87-es főutak lehajtójánál telepített kaput már le kellett zárni, mivel egy megszokásból vezető kamionsofőr neki hajtott a kapu közepének, megrongálva azt. Képeinken is jól látszanak az eltört csavarok és az elcsavarodott szerkezet.
 
Megszokásból vezetett a sofőr, a kapu azonban felülírta a rutint
 
A magasságkorlátozás előtt a buszokat és a 3,5 tonnát meghaladó teherjárműveket táblával tiltották ki a parkolóból, de ez nem sokat ért. A város legnagyobb privát parkolóját előszeretettel használták a kamionsofőrök és retorziótól nem kellett tartaniuk.
 
Van egy kis gond
 
A kapukkal azonban van egy kis gond. Több olvasónk is jelezte, hogy a parkoló északi oldalán is telepítettek két magasságkorlátozó kaput.
 
Az északi oldalon mindkét behajtóhoz került kapu
 
Mivel az áruháznál oszlopok akadályozzák meg a járművek parkolását közvetlenül az áruház előtt, így gyakorlatilag a tűzoltóautók csak akkor tudnak az áruházhoz jutna, ha felhajtanak a 86-os út felőli részen a padkára és füves területre, vagy ha a parkoló érintett részén van 2-2 üres hely egymással szemben, a díszfák között. Ilyen ottjártunkkor nem volt.
 
A rendőrautó vezetője is elbizonytalanodott, nem kockáztatta a fényhidat
 
A készenléti rendőrség járművének vezetője sem mert áthajtani a 3 méteres magasságú kapu alatt. A látottak alapján a sofőr is most szembesült az új magasságkorlátozó eszközzel és nem kockáztatta az autó fényhídját a behajtással.
 
A TESCO-nak mindenképpen lépnie kell, hogy a tűzoltóautók behajtását biztosítsa a területre. Valószínűleg az egyik kaput megemelik.
 
Buszparkolóban álló autók
 
Az egyik legfelfoghatatlanabb jelenséget azok a személygépkocsi sofőrök produkálják, akik előszeretettel hagyják az autójukat a buszparkolóban, hiába van rengeteg szabad hely az áruház előtt.
 
Buszparkoló, személyautókkal - az önző sofőröket nem érdekli, hol állnak meg a buszok
 
Az ilyen sofőrök tapasztalatunk alapján ideológiát is gyártanak a parkolásukra, ami nagyjából abból áll, hogy ott nagyobb a hely és nem koccolják le ajtóval az autójuk oldalát mások.
 
A személyautók kitúrták a buszokat
 
Az viszont már kevésbé érdekli őket, hogy a buszok nem tudnak beállni, így kénytelenek olyan helyet keresni, ahol legalább 6 egymás melletti autóparkoló szabad, kockáztatva azt, hogy más sofőrök, akik nem tudják felmérni a szituációt közvetlenül a busz elé és mögé parkolnak, lehetetlenné téve a kihajtást.
 
Mi a baj a kamionokkal?
 
Az egyik legfontosabb, hogy a parkolót nem negyven tonnás szerelvényekre méretezték, ami az aszfalt süllyedésében, rongálódásában jelentkezik. A szűk helyen forduló kamionok sok díszfát kitörtek, megrongálták a padkát, letaposták a cserjéket.
 
Kamionok okozta rongálódás a parkolóban
 
A kitört fák helyét szemétlerakónak használták, oda öntötték a csikket, oda szórták a szemetet. A többségében külföldi kamionosokról van szó, de természetesen nem zárható ki, hogy néhány magyar sofőr is csatlakozott igénytelen társaihoz.
 
Ahol már meg sem próbálták újratelepíteni a folyton kitört fákat
 
Ottjártunkkor még találtunk üveget és savanyúságos dobozt, sárga folyadékkal. Eláruljuk, hogy nem maradék limonádé van ezekben.
 
Nem szőlőlét rejt az üveg
 
A bokor mellé kihelyezett, csaknem tele lévő befőttesüvegben sem Nutella lehet, de erről inkább nem mutatunk képet.
 
Csendélet a kamionparkolónak használt részről
 
A sofőrök által kihelyezett, vizeletet és ürüléket tartalmazó csomagot az áruház takaríttatja el rendszeresen és nem csoda, ha betelt a pohár náluk.
 
Nem a széltől ilyen
 
Az áruház és a 86-os főút közötti árokban is gyakran látható szeméthalom, amit a pihenőre megálló kamionok sofőrjei hajítanak oda.
 
Betonoszlop és kőszikla - kényszermegoldás, részsikerekkel
 
Az áruház reklámtáblájának is többször nekitolattak már, kicsit látszik is rajta.
 
A táblának már többször nekitolattak
 
Mit lehetne tenni?
 
Ahogy írtuk, a TESCO biztosítja a legnagyobb parkolóhelyet Szombathelyen és igyekeznek színvonalas parkolást biztosítani vásárlóiknak. Az eddig megtűrt kamionok fizikai kitiltásával azonban azok a sofőrök is nehezebb helyzetbe kerülnek, akik eddig vásárolni álltak meg, vagy csak egy rövid pihenőre és szabálytalanul ugyan, de be tudtak hajtani az áruházi parkolóba.
 
Jelenleg így tudnak megállni a teherszállítók
 
A részükre az északi oldalon, a Shell kút mellett lehetne kialakítani "rövid idejű", pl. két órás parkolási lehetőséget az áruház nyitvatartási ideje alatt, az éjszakai parkolásra pedig olyan díjszabást kialakítani, ami miatt nem érné meg ott maradni a sofőröknek, hanem akkor már pl. átgurulnának a közeli, vépi TIR parkolóba.
 
A vépi TIR parkoló, étteremmel - nyíllal jelöltük a TESCO-t
 
Fontos lenne a buszparkoló felszabadítása is, ami viszont emberi erőforrást igényel, amíg a személyautóval érkező látogatók "leszoknak" a buszparkoló használatáról. Az ott éppen megálló sofőröket szépen meg lehetne kérni, hogy mielőtt leállítják a motort szíveskedjenek átállni a személyautók részére fenntartott parkolóba.
 
Baljós felhő a kapu felett
 
A TESCO bizonyára nem akar drasztikus lépéseket tenni saját vásárlóival szemben, pedig valahogyan meg kellene értetni a sofőrökkel, hogy egyszerű bunkóság és önző cselekedet személyautóval elfoglalni a lényegesen nagyobb és nehezebben manőverező buszok helyét.
 
Egy nappal ezelőtti cikkünkhöz több kamionsofőr is hozzászólt. Remélhetőleg az ő javaslataik is értő fülekre találnak.
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.