Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. október 18.

Időben jelezte a szén-monoxidot a detektor Celldömölkön

Megszólalt a riasztó egy celldömölki lakásban. A celldömölki önkormányzati tűzoltók mérőműszerei kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben.

A celldömölki önkormányzati tűzoltók mérőműszerei kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a lakás levegőjében.

A celldömölki önkormányzati tűzoltókat riasztották a celldömölki Marx Károly utcába, ahol egy szén-monoxid-érzékelő jelzett be egy lakásban. Az egység méréseket végzett az ingatlanban. Mérőműszereik a cserépkályha kéményének kivezető nyílásánál tudták kimutatni a szén-monoxid szintet. A tűzoltók átszellőztették az ingatlant, valamint felhívták a lakók figyelmét a fűtőberendezés használatának mellőzésére. Az eset kapcsán nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szén-monoxid érzékelő egy lakásban - a kép illusztráció

A szén-monoxid-érzékelő életet menthet, és meg is tette a berendezés ebben az esetben is. Ezek nem csak a fűtési szezonban, hanem azon túl is biztonságot nyújtanak ott, ahol gázüzemű, nyílt égésterű, átfolyó vízmelegítő berendezés üzemel. Azonban a megfelelőszén-monoxid érzékelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Javaslat:

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. Gondoskodni kell arról is, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.