Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2018. november 26.

Hamis vád, sikkasztás és közmegbotránkoztatás - vádemelések a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészségtől

Hamisan vádolt meg rablással valakit egy férfi. Egy másik férfi egy bérelt munkagépet adott tovább, ami eltűnt. Sikkasztással vádolják. Egy épp nagykorúvá vált fiatal férfi pedig egy játszótéri rongálás miatt közösségellenes viselkedés és megbotránkoztatás miatt felelhet a bíróság előtt.

Mese volt a rablási sztori

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki hamisan vádolt meg egy másik férfit rablás elkövetésével 2018. februárjában Szombathelyen.

A vádirat szerint a vádlott feljelentette az általa látásból ismert férfit, hogy az egyik februári hajnalon rátámadt Szombathelyen, a Sugár úton, amint hazafelé tartott egy koncertről.
A vádlott azt is állította, hogy a férfi miután megütötte, elvette a kabátzsebéből a pénztárcáját és elfutott a helyszínről.
A feljelentés alapján rablás miatt indult nyomozás és gyanúsítottként hallgatták ki a feljelentett férfit.
A rendőrség azonban azt állapította meg a nyomozás során, hogy a vádlott sérelmére sem a feljelentett személy, sem más nem követett el bűncselekményt.
A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a hamisan vádaskodó vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Kölcsönzött munkagépet adott kölcsön, de eltűnt az eszköz


A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat az ellen a különös visszaeső férfi ellen, aki nem vitte vissza a bérbeadónak a bérelt munkagépet 2017-ben Szombathelyen. A vádirat szerint a vádlott bérbe vett egy 520.000 forint értékű téglavágó gépet a hozzátartozó 38.000 forint értékű koronggal együtt egy szombathelyi szerszámgépkölcsönzéssel foglalkozó vállalkozástól 2017. júniusában. A bérbe vevő nem adhatta volna át másnak a rábízott gépet a bérleti szerződés alapján. A vádlott azonban Grazba szállította a gépet, ahol azt, a bérleti szerződés kifejezett rendelkezése ellenére, használatba adta egy építkezésen dolgozó osztrák cég alkalmazottainak. A téglavágó gép ezt követően eltűnt. A sértett vállalkozást összesen 558.000 forint kár érte, amit a vádlott a vádemelésig nem térített meg.
A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Játszótér szétverésével ünnepelte felnőtté válását

A Sárvári Járási Ügyészség pedig garázdaság és rongálás vétsége miatt emelt vádat az ellen a felnőtt kort éppen csak elért férfi ellen, aki szétvert egy játszóteret egy Sárvár közeli kisvárosban, 2018 júliusában. A vádirat szerint a vádlott megjelent ittasan az egyik nyári éjjelen a kisváros játszóterén, ahol letört egy lécet a csúszda tetejéről, kitépett egy betonhoz rögzített padot, megrongálta a szemetest, letörte a rugós hinta fogantyúit és kihúzta a földből a tájékoztató táblát.
A vádlott kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, ami alkalmas volt mások megbotránkoztatására, továbbá 71.443 forint kárt is okozott a kisváros önkormányzatának, amit a vádemelésig nem térített meg.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben halmazati büntetésként pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapképünk illusztráció!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.