Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2018. augusztus 13.

Elvakította a nap, halálos balesetet okozott a szemüvegét nem használó sofőr - vádemelés

A személyautó vezetője csak szemüvegben vezethetett volna, de nem volt rajta, amikor elgázolt egy kerékpárost, aki nem sokkal később elhunyt. Vádat emeltek ellene, ahogy az ellen a teherautósofőr ellen is, aki figyelmetlenül kanyarodott teherautójával és elgázolt egy gyalogátkelőhelyen átkelő idős férfit.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki szemüveg nélkül vezetett és elütött egy kerékpárost egy Vas megyei faluban 2017. augusztusában.

A vádirat szerint a vádlott kora reggel közlekedett a személygépkocsival, amikor előtte, vele azonos irányba kerékpározott az úttest szélén az idős sértett. A vádlottat, aki csak szemüveggel vezethetett volna, elvakította szemből a napsütés, ezért
nem vette észre az egyébként már 100 méterről látható sértettet és a gépkocsi jobb elejével a kerékpárnak ütközött.

A sértett felvágódott a motorháztetőre, majd a szélvédőre, ahonnan az úttestre csapódott. A kórházba szállítást követően a kerékpáros belehalt a balesetben elszenvedett sérüléseibe. A balesetet az okozta, hogy a vádlott nem az általa belátott távolságnak megfelelően választotta meg a jármű sebességét.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Sok baleset történik "vakon vezetés" közben - képünk illusztráció, egy szombathelyi balesetnél készült

A 112Press kiegészítése: sok hasonló esetben hallottuk a járművezetőktől védekezésképpen, hogy nem érzik magukat teljesen vétkesnek a balesetért, mivel "elvakította őket a felkelő/lenyugvó nap". Nos, ez valójában még súlyosbító körülmény is, hiszen a járművezető ezzel bevallja, hogy vakon vezetett, azaz úgy közlekedett, hogy nem lehetett tisztában azzal, ki, vagy mi van a járműve előtt.

 

Gyalogátkelőhelyen gázolt teherautóval

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja azt a férfit, aki gyalogost gázolt el Vasváron 2017. októberében. A vádirat szerint a vádlott balra kanyarodott teherautóval a Petőfi utcára a baleset reggelén, ködös, párás időben.

A járművezető nem vette észre a zebrán balról jobbra átkelő idős gyalogost, aki már 7 métert megtett, amikor a vádlott elütötte a tehergépkocsi elejével. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.