Barion Pixel
Szerző: Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség Fotó: Debreceni HTP 2019. december 31.

Gyorshajtó gázolt halálra gyalogátkelőhelyen kerékpárt toló férfit Debrecenben - vádemelés

Két gyalogost ütött el kijelölt gyalogátkelőhelyen egy járművet kerülő, kb. 74-78 km/órával haladó autó Debrecenben a Füredi út és az Egyetem sugárút kereszteződésében, 2018.június 28-án. Egy 43 éves férfi a helyszínen meghalt, egy nő pedig maradandó sérüléseket szenvedett. A sofőr ellen most emeltek vádat.

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Debrecen belvárosában nagy sebességgel elütött két gyalogost, akik közül egyikük a helyszínen életét vesztette.  

A vádlott 2018. június 8-án, 23 órakor személygépkocsival közlekedett Debrecenben, vele egy személy utazott.

Az érintett kereszteződés Debrecenben Forrás: Google Maps

A férfi az éjszakai órákban is forgalmas útszakaszon – a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel – kb. 74-78 km/órával haladt. A vádlott egy útkereszteződéshez közeledve, közvetlenül az ott lévő kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt, a szabályosan közlekedő személygépkocsi kikerülésébe kezdett, aminek a vezetője látta a zebrán kerékpárt toló, egymást követő két sértettet, ezért lassított. A vádlott a kerülendő gépkocsi mellé érve észlelte a gyalogosokat, ezért a baleset elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni.

Meghalt az elütött kerékpáros Debrecenben

A stabilitását vesztett jármű a jobb oldalával nagy sebességgel elütötte az elől haladó nőt, majd a homlokrészével a mögötte közlekedő férfit. Az autó ezt követően megpördült, majd az útpadkán lévő fának ütközött.

A férfi az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A nő nyolc napon túl gyógyuló sérülései maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak. A vádlott által vezetett gépkocsi utasának, valamint a vádlottnak is nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülései lettek.

Halálos baleset Debrecenben - meghalt az elgázolt kerékpáros

A vádlott többszörös KRESZ szabályszegésének eredményeként jött létre a baleset és következett be a sértett halála, valamint a nő súlyos sérülése.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon, és a vádiratban fogházbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bűncselekmény elkövetését bűnösségre is kiterjedően beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Halálos baleset Debrecenben


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.