Szerző: GYSEV 2020. január 23.

Vonatfirkáló fiatalok munkával váltották ki a büntetésüket a GYSEV-nél

Munkával váltották meg büntetésüket azok a fiatalok, akik a GYSEV vasúti
kocsijait firkálták össze festékszóróval. A vasúttársaság kezdeményezésére
jóvátételként dolgozhattak a GYSEV-nél: elsősorban személykocsik takarítása
volt a feladatuk.

Négy elkövető is megrongált vasúti kocsikat, egyenként mintegy 20 négyzetméteres felületen festették le graffitikkel a járműveket. A GYSEV Zrt. feljelentése után a rendőrség által indított nyomozás során megtalálták a 25 és 35 év közötti tetteseket.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által indított bűnügyben a vasúttársaság jelezte: lehetőséget kíván adni arra, hogy közvetítő eljárás keretében rendezzék az ügyet. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok jóvátételként, munka elvégzésével mentesülhetek a büntetőeljárás alól.

A GYSEV-nél dolgozták le büntetésüket a vasúti kocsikat graffitizők

Az elkövetők közül hárman éltek a lehetőséggel, ők a bűncselekmény súlyosságától függően 30 és 130 közötti munkaórát töltöttek a GYSEV-nél: személykocsikat takarítottak, InterCity-kocsik szőnyeg és kárpittisztítását végezték, tisztították a mellékhelyiségeket és részt vettek a járművek külső mosásának kézzel végezhető munkafolyamataiban.

A GYSEV-nél dolgozták le büntetésüket a vasúti kocsikat graffitizők

„Nevelő célzattal kezdeményeztük a közvetítői eljárást. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a graffitizés nem valami poénos dolog, hanem súlyos következményei lehetnek, hiszen egy közszolgáltatást végző vasút járműveit rongálják meg. Ezzel együtt igyekeztünk korrektek lenni a fiatalokkal, akik beletanulhattak a takarítási munkafolyamatba, reméljük, hogy ezzel nekik és másoknak is elment a kedvük a kocsik összefestésétől” – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A GYSEV-nél dolgozták le büntetésüket a vasúti kocsikat graffitizők

A jóvátétel teljesítésének köszönhetően a fiatalok elkerülték a bírósági ítéletet, amely valószínűsíthetően jelentős pénzbírság lett volna számukra. A graffitizést 2017-ben és 18-ban követték el, a jóvátételi munkát a tavalyi év második felében végezték a vasúttársaságnál.

 

Összefirkált GYSEV vasúti kocsik Vas megyében
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.