Barion Pixel
Szerző: Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár / 112Press 2024. augusztus 06.

Gripen-kötelék érinti Vas vármegyét szerdán délelőtt - nagyobb hanghatásra kell számítani

A három katonai repülőgépből álló kötelék augusztus 7-én 10 és 11 óra között hajt végre tisztelgő repülést az alább részletezett útvonalon.

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár  tájékoztatása alapján 2024. augusztus 7--én, szerdán délelőtt 10 és 11 óra között három Gripen repülőgépből álló kötelék hajt végre tisztelgő repülést a Puma vadászezredre emlékezve.

A katonai gépek a (Kecskemét) - Kereki - Balaton - Balatonalmádi - Veszprém - Káld - Kenyeri - Fertőszentmiklós - Sopron útvonalon hajtják végre a repülést.

Az érintett térségben nagyobb zaj- és hanghatásra kell számítani. Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár köszöni a lakosság türelmét és megértését.

Gripen kötelék lép be Vas vármegyébe Forrás: Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár

A második világháború legsikeresebb és legismertebb magyar légi alakulata, a Pumák néven is emlegetett 101. honi vadászrepülő-osztály nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. augusztus 7-én szenvedett súlyos veszteséget a Dunántúl fölött, Győrtől délre az amerikai légierő egyik, Mustangokból álló kötelékével vívott harcban - írja a honvedelem.hu.

A 18 magyar Messerschmitt Bf 109-es vadászrepülőgépből nyolc lezuhant, és két magyar pilóta, a Pumák addig legeredményesebb hajózója, vitéz nemes Molnár László hadnagy, századparancsnok és Nyemecz János zászlós hősi halált halt.

A néhai pilóták bátorsága és hősiessége előtt tisztelegve a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. repülődandár három vadászrepülője áthúzást hajt végre a hadnagy soproni állomásnál lévő emléktáblája, majd a bánfalvi Hősi Temetőben lévő sírja felett, miután a Kecskemétről Sopronig tartó útvonalon átrepül a Pumákhoz és az állományhoz köthető fő történelmi helyszínek fölött.

A hősi halált halt vitéz Molnár László főhadnagy sírja Sopronban Forrás: Google Maps / Zsolt

Az emléktábla felett a pilóta halálának időpontjában, 10 óra 24 perckor repülnek át a Gripenek.

Korábbi felvételünkön a szombathelyi repülőtér felett látható egy Gripen (11:24-től)

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.