Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. február 07.

Pszichiátriához vonultak a tűzoltók - gőzre jelzett a füstérzékelő

Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók a szombathelyi 11-es Huszár úton található kórházi tömbhöz, miután jelzett egy füstérzékelő. Szerencsére nem volt tűz.

Több olvasónk is jelezte, hogy "sok", öt-hat tűzoltóautót látott vonulni Szombathelyen és a tűzoltók "nagyon nyomták neki". Az ilyen vonulás jellemzően ipari-, vagy egészségügyi létesítményben, vagy társasházban keletkezett tűznél, vagy ezekből érkező riasztásnál jellemző.

Ezúttal a Markusovszky kórház 11-es Huszár úton lévő pszichiátriai tömbjéhez vonultak, ahol egy optikai szenzorral felszerelt füstérzékelő adott riasztást. Az ilyen jelzéseket úgy kezelik, mint ha biztosan tűz miatt jelezne a szenzor, hiszen ilyenkor nincs helye késlekedésnek egy olyan épületnél, ahol mozgásukban, vagy cselekvőképességükben korlátozott emberek is tartózkodnak.

A legtöbb esetben kiderül, hogy nincs szükség tűzoltói beavatkozásra (pl. titokban rágyújtó beteg aktiválja az érzékelő riasztását, vagy meghibásodik az érzékelő), ilyenkor a riasztást egy biztonsági kóddal "lemondják", a szereket visszafordítják.

Tűzoltók a szombathelyi pszichiátriai tömbnél - a kép illusztráció

A mai riasztást egy optikai szenzorral szerelt füstérzékelő okozta. Információnk szerint fertőtlenítésnél keletkezett gőz, vagy pára aktiválta a riasztót. Ez egyben azt is jelzi, hogy az eszköz működik, azaz gyakorlatilag nem téves riasztásról van szó, csupán arról, hogy nem füstöt érzékelt az eszköz.

Néha váratlan dolgok is történhetnek. 2018-ban például egy füstérzékelő gyulladt ki a szombathelyi egészségügyi létesítményben. Korábban egy asszony a matracát gyújtotta fel szándékosan, majd rövid időn belül, ugyan azon a napon két másik tüzet is okozott, a legutolsót már úgy, hogy az ágyához volt rögzítve. De megemlíthetjük azt a férfit is, aki az utcáról ment be a pszichiátriára egy kitalált történettel, gázolajjal megpróbálta felgyújtani az épületet és gáz-riasztó fegyverrel rálőtt a kiérkező rendőrökre. Az őrjöngőt három lövéssel sikerült ártalmatlanítani. Túlélte az esetet.

  Fotónk illusztráció, nem a mai esetnél készült.

Mit jelent a riasztási fokozat, mitől kiemelt?

Az elmúlt hetekben több kérdés is érkezett arról, mit jelentenek a riasztási fokozatok, illetve mitől "kiemelt" egy fokozat?

Hivatalosan: A tűzeset felszámolásához szükséges erőket a riasztási fokozattal kell kifejezni. A riasztandó különleges gépjárművek fajtáját és darabszámát a riasztást elrendelő határozza meg, ebben az esetben a riasztási fokozat megnevezése után a „KIEMELT” szót kell alkalmazni.

(6) A riasztási fokozatok:

a) I-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz legfeljebb 2 raj, amely félrajokkal is kiadható,

b) II-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 2,5-3 raj,

c) III-as a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 3,5-4 raj,

d) IV-es a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 4,5-6 raj,

e) V-ös a riasztási fokozat, amelyben a beavatkozáshoz 6-nál több raj

riasztása szükséges.

(7) Ha a jelzésből egyértelműen megállapítható, hogy a beavatkozáshoz az I-es riasztási fokozatban tervezett erőkre, eszközökre teljes egészében nincs szükség, akkor legalább egy félraj, vagy más különleges szer - amennyiben ezeken a szereken tűzoltás vezetésére jogosult személy vonul - önálló vonultatására is lehet intézkedni, a riasztási fokozat ebben az esetben is I-es.

(8) Ha a beavatkozás a riasztott erőkkel, eszközökkel számottevő kárnövekedés nélkül nem végezhető el, úgy további erők, eszközök kirendelésére kell intézkedni.

(9) A riasztási fokozathoz tartozó, de nem vonultatható gépjármű helyett a legközelebbi tűzoltóság gépjárművét kell riasztani, a riasztási fokozat emelése nélkül.

 

Forrás:  39/2011. (XI. 15.) BM rendelet a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének általános szabályairól

Illetve ugyanez, leegyszerűsítve.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.