Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. augusztus 18.

Google-incidens Vas megyében - megtaláltuk a magyar felet

Sikerült közelebb jutnunk ahhoz, mi okozhatta azt a konfliktust, ami miatt büntetőeljárás indult és ami kényszerpihenőre kárhoztatta a Vas megyében dolgozó, friss adatokat és képeket rögzítő Google StreetView autót.

Az incidensről a 112Press számolt be, miután a rendőrség megerősítette feltételezésünket, miszerint nem véletlenül parkolt órákig élesített kamerarendszerrel a rendőrség épülete előtt a Google autója Szombathelyen. Cikkünk itt olvasható.

A Google StreetView adatrögzítő autója Szombathelyen

Az anyagban elhelyezett felhívásra nem a konfliktus magyar résztvevője jelentkezett, hanem egy olvasónk, aki hallomás alapján megnevezte azt a Szombathelyhez közeli települést, ahol az eset történhetett.

Ma elmentünk a településre és megtaláltuk azt a középkorú férfit, aki érintett a büntetőügyben. A férfi udvariasan elhárította az érdeklődésünket és azon kívül, hogy megerősítette, hogy ő a másik fél, mást nem kívánt elmondani. Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy történt-e fizikai bántalmazás?

A helyszínt megnézve feltételezzük, hogy félreértés indíthatta el a cselekmény-sorozatot.

A Google StreetView autójának vezetőjét semmi nem figyelmeztette arra, hogy magánútra tévedt

A település érintett utcájából a Google-hoz tartozó Waze közösségi navigáció térképe tartalmaz egy csatlakozó, névtelen utcát. Ez azonban egy kereskedelmi létesítményhez vezető magánút, erről viszont semmilyen tájékoztatás nincs az utca elején. Ráadásul ez az út jobb minőségű, mint  a hazai falusi utak kb. 90 százaléka, de ez önmagában talán még nem adhatott okot a gyanakvásra.

A Waze közösségi navigáció térképén névtelen utcaként szerepel Forrás: Waze

A Google StreetView autójának vezetője valószínűleg feltérképezetlen útként látta ezt az útszakaszt, így bekanyarodott az "utcába", hogy a frissen rögzített adatokkal pontosíthassa a térképet a techóriás. A Google alkalmazott nem sejthette, hogy magánterületen jár, amíg a kamerás autót meg nem állították a létesítmény előtt.

(Frissítés: A Google Maps-en van neve a magánútnak, méghozzá ugyanaz, mint amiről leágazik.)

A Google Maps-en szerepel utcanév a magánúton, ugyanaz, ami a közút neve

Arról, hogy ott mi történt a konfliktus magyar résztvevője annyit mondott, hogy majd az ügyészség sajtószóvivőjétől megtudhatjuk. Még annyit tett hozzá, hogy ő a gyerekek biztonságát tartotta szem előtt és feltehetőleg vendégként ott tartózkodó gyerekekre gondolt.

A magyar férfi végig nyugodtan beszélt velünk, nem fenyegetőzött és nem volt agresszív. (Hasonló esetekben gyakran találkozunk azzal, hogy az érintett fél verést helyez kilátásba, ha foglalkozni merünk az esetével.)

A Google StreetView autója, háttérben a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A Google munkatársának védelmében pedig megismételjük: az a szakasz, ahová behajtott valóban utcának látszik és névtelenül szerepel a térképen, A behajtást semmi nem tiltja és magánterületre utaló jelzést sem láttunk.

Az esetre később még visszatérünk.

Megjegyzés: Kérjük olvasóinkat, hogy privát üzenetben se kérdezzék meg a település és az utca nevét! Köszönjük a megértést!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.