Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. április 07.

Videó: Az Apple Maps autója Szombathelyen és Pápán

A jellegzetes gömbbel felszerelt egyik jármű éppen Szombathely utcáit rója, de Magyarország összes megyéjét végigjárják májusig.

 
Az Apple járművei földmérési tevékenységeket végeznek és adatokat gyűjtenek az Apple Térképek fejlesztése és a Körbenézés funkció támogatása érdekében.
 

Ennek keretében 2021. márciustól a tervek szerint májusig a cég autói Magyarország összes megyéjében és a fővárosban is méréseket végeznek, képeket rögzítenek.

Az Apple Maps autója Szombathelyen
 
Ez látható videónkban is. 
 
Az Apple térképadatainak és utcakép gyűjteményének frissítésével egy időben a Google autói is felbukkannak az ország útjain, így igazán mókáslenne, ha valaki kiszúrná azt a pillanatot,amikor az Apple Maps és a Google Maps kamerás autói "találkoznak". 
 
Az Apple Maps autója Szombathelyen, letakart műszerrel
 
A technológiának köszönhetően egyre pontosabb térképek segítik a járművek és közlekedők navigációját, de több településen a tömegközlekedés is pontosan tervezhető velük.
 
Az Apple Maps autója Szombathelyen
 
Az utcakép szolgáltatásnak köszönhetően pedig kitárult a világ nem csak a mozgásukban korlátozott embertársaink előtt, hanem azok előtt is, akiknek Magyarország határát sincs lehetőségük átlépni, pl. anyagi okok miatt. Az utcakép funkcióval bárki maga tervezheti meg, merre szeretne menni, hol néz körbe, nincs videóhoz, vagy előre szerkesztett anyaghoz kötve. Olyan kis falvakba is bepillanthatnak, amelyek egyetlen útikönyvben sem szerepelnek.
 
Európa lefedettsége a Google Maps-ben

A Google és az Apple  nem csak utcákról készít összefűzött felvételeket, hanem múzeumok, középületek, egyéb érdekes létesítmények, éttermek, szórakozóhelyek  belsejéről is, vagy nehezen bejárható helyekről. Ez utóbbiakat jellemzően egy hátra szerelhető rendszerrel készítik.
 
Virtuális séta a Szépművészeti Múzeumban
 
Konfliktus-zónákból is elérhetők felvételek. Sőt, olyan is előfordul, hogy utcai panoráma helyett hirtelen valakinek a konyhájába csöppenünk. A világ számos nemzeti parkjának földútján is végiggurult a képrögzítő jármű.
 
Egy véletlenszerűen kiválasztott hely a Tsavo Nemzeti Parkban,Kenyában
 
Mint a legtöbb technológiai újdonságnak, ennek is voltak és vannak ellenzői. Volt, ahonnan elkergették az adatrögzítő autókat, mert a helyiek szerint bűnözőknek ad segítséget, míg mások szerint az ő házukat csak nekik, a tulajdonosoknak van joguk lefényképezni az utcáról is és állításuk szerint lelki sérülést okozott nekik, hogy azt más is megtette. (Ez némiképp hasonló lehet, mint a benszülöttek vélekedése, hogy a fénykép ellopja a lelküket.)
 
Utcai életkép
 
Az Interneten sok érdekes, elgondolkodtató, vagy vicces összeállítást lehet találni az utcaképekből kiollózott fotókból (pl. itt van egy ilyen mix), de a legjobb szórakozást talán mégis az nyújtja, amikor valaki elindul ismeretlen tájon és a lehetőségeknek megfelelően nézelődik az időben befagyaztott utcákon, helyszíneken.
 
Ehhez csak be kell lépni a Google Maps-be, a térképet elhúzni a Föld azon részére, ami érdekel, ránagyítani a területre (+/-, vagy az egér görgőjével), majd a jobb alsó sarokban található kis sárga embert a bal egérgomb nyomva tartásával a megfelelő helyre vonszolni és ott ledobni.

A kis sárga emberkét kell ledobni a térkép kiválasztott részére a funkció eléréséhez
 
A pápai videót olvasónk, Lampert Gábor készítette. Köszönjük!

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.